Rieta Reinders

Belangen buitengebied Coevorden spreekt respect en waardering uit…

Dag en nacht gaan ze de strijd aan met het coronavirus. Ze leveren buitengewone prestaties in de ziekenhuizen en zorginstellingen. En zetten alles op alles om levens te redden. Het zorgpersoneel verdient een enorm hart onder de riem in deze bizarre tijd. 

Belangen Buitengebied Coevorden (BBC2014) wil zijn trots, waardering en respect uitspreken voor al deze mensen die hun uiterste best doen voor onze samenleving. Een van die zorgprofessionals zetten we vandaag in de schijnwerper…

Rieta Reinders uit Aalden werkt in de frontlinie van de coronazorg: “Dankbaar dat ik hier mag werken”.
Meer dan een jaar lang zag Rieta Reinders uit Aalden patiënt na patiënt binnenkomen op de corona-verpleegafdeling van het woonzorglocatie De Horst in Emmen. Toen steeds meer mensen waren ingeënt en de cijfers aanvankelijk de goede kant op leken te gaan, was de hoop dat zo’n speciale afdeling niet meer nodig zou zijn.  Met de inmiddels sterk opgelopen coronacijfers staat Rieta opnieuw als verzorgende in de frontlinie van de coronazorg. 

In deze bijzondere omstandigheden ziet de in Oosterhesselen geboren en getogen zorgprofessional het als een voorrecht dat ze in de nachtelijke uren op de rand van het bed mag en kan zitten om een luisterend oor en een schouder kan bieden. “Als patiënten daarna nog even weer in slaap kunnen vallen is mijn missie geslaagd!”

Overplaatsing snel geregeld
Rieta werkte als nachtverzorgende in het woonzorgcomplex De Korenhof in Aalden. Toen er maart vorig jaar binnen de Treant-groep, in De Horst in Emmen, een Covid-afdeling werd ingericht, leek dit voor Rieta een mooie uitdaging om daar te werken. “Toen ik een mail stuurde om mijn interesse kenbaar te maken had ik niet direct hoge verwachtingen. De afdeling was net opgestart, dus de personele bezetting zou wel rond zijn, zo was mijn inschatting. De verwondering was dan ook groot toen ik enkele dagen later een telefoontje kreeg dat de – aanvankelijke tijdelijke – overplaatsing al geregeld was!”

Volstrekt anders dan reguliere zorg
Het werken op de corona-afdeling is volgens Rieta in vele opzichten anders dan de werkzaamheden in de reguliere zorg. “Het dragen van beschermende kleding zorgt ervoor dat je als medewerker beschermd bent tegen besmetting met het virus, maar zorgt er ook voor dat er veel warmte opslag plaatsvindt in het lichaam. De kleding ventileert niet of nauwelijks, waardoor het erg warm is tijdens het werken. Het kost dan ook niet alleen tijd maar ook energie.”

Corona kent grillig verloop
Ze vervolgt : “Corona kent ook een heel grillig verloop. Dat betekent dat er veel meer controles moeten worden uitgevoerd. Bloeddruk, hartslag, zuurstofsaturatie, temperatuur en bloedsuikers zijn van het ene op het andere moment soms helemaal van slag. We hebben korte lijntjes met de arts, die veel op de afdeling is. Op deze manier kunnen er snel beslissingen worden genomen en wijzigingen in de behandeling worden doorgevoerd.”

Psychische impact
Soms is het voor Rieta lastig om alle emotionele indrukken een plekje te geven. “Vooral wanneer een patiënt aanvankelijk opknapt, maar dan toch ineens een hevige terugval krijgt of komt te overlijden. En vergeet niet: corona heb je meestal niet alleen. Hoe vaak hebben we al meegemaakt dat de wederhelft van een van onze cliënten nog op de IC ligt en daar komt te overlijden. Mensen kunnen dan niet altijd bij de uitvaart van geliefden zijn. Dat soort aspecten raakt je diep.”

Grote alertheid
Werken op de COVID19-afdeling betekent ook een grote alertheid. “Alle spullen die naar de kamer van de cliënt gaan, moeten bij het verlaten van de kamer gedesinfecteerd worden. Dat geldt ook voor de dagelijkse benodigdheden, daarom wordt ook gekozen voor wegwerpservies.”

Cliënten mogen – in tegenstelling tot de eerste coronagolf –  gelukkig wel weer bezoek ontvangen. “De beklemmende eenzaamheid is daarmee enigszins verdwenen. Dagelijks mag er op een vaste tijd een bezoeker komen, die zich dan uiteraard wel aan strikte regels moet houden. Dat is iets waar veel cliënten en hun families steeds reikhalzend naar uitkijken. Het is zo waardevol voor cliënten dat ze andere mensen kunnen zien. Heel belangrijk voor de kwaliteit van leven.”

Energie
Rieta benadrukt dat het niet enkel en alleen kommer en kwel is. “Mensen die genezen en aangesterkt weer naar huis gaan, geven de energie die je nodig bent om door te gaan. De personele bezetting is meestal krap, waardoor er niet altijd tijd is om iets extra’s te doen voor de patiënten. We moeten dan ook snel schakelen om in te spelen op onvoorziene situaties die hier voorkomen. Ondanks de grote instroom, het grillige ziekteverloop en de onverwachte spoedopnames, doen we ons uiterst best om alles toch zo rustig mogelijk te laten verlopen.”

Iedereen loopt op z’n tandvlees
Tot slot zegt Rieta: “Het is dankbaar, intensief en interessant werk, maar net als iedereen hopen de zorgmedewerkers dat er heel snel een einde aan deze pandemie komt. Je merkt dat iedereen zo langzamerhand echt op z’n tandvlees loopt.”

Ze zou in eerste instantie van april tot september 2020 uitgeleend worden aan De Horst, maar voorlopig blijf ze er werkzaam. “De werkzaamheden staan voorlopig in teken van de corona-zorg, maar wanneer er afgeschaald kan worden en de reguliere zorg hervat kan worden, zal ik me  gaan richten op de orthopedische revalidatie. Daar ligt dan voor mij een mooie nieuwe uitdaging in het verschiet.”

Bij de foto: Zorgprofessional Rieta Reinders uit Aalden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.