Melktap Koops

BBC2014: “Trots op onze boeren…

BBC2014 : “Trots op onze boeren, hun producten en hun vernieuwende bedrijfstak!”
Gezonde dieren, betekent gezond boerenleven en gezonde inwoners. Belangen Buitengebied Coevorden (BBC2014) zet zich al jarenlang in om meer waardering te krijgen voor de inspanningen van de boeren om duurzaam en gezond voedsel te produceren. De Melktap van familiebedrijf Koops geldt als een perfect voorbeeld.

In het mooie buitengebied van onze gemeente – aan de Broeklanden 15 in Benneveld – staat niet zomaar een tuinhuisje. Het is een locatie waar onder meer een onbemande melktap is gehuisvest en zelfgemaakte yoghurt, kefir en vla worden aangeboden. Naast de zuivel kunnen klanten ook vlees bestellen via Whatsapp of Facebook.

Bert Koops uit Benneveld tapt nu uit een ander vaatje
Bert Koops groeide op in het plaatselijke cafe Knegtering in Benneveld. De 58-jarige Koops tapt nu uit een heel ander vaatje : van gezellige biertap naar onbemande melktap.

Geld in een bakje gooien, de QR-code scannen of een pinbetaling en vervolgens dagverse melk en andere zuivelproducten van de boerderij meenemen. Melk recht uit de koe – het lijkt op vervlogen tijden – maar blijkt populairder als ooit tevoren. “De hoeveelheid melk die we zelf verwerken is overigens nog wel een beperkt gedeelte van onze totale productie. We zijn dan ook trots op onze coöperatie Friesland Campina, waar de overige melk aan wordt geleverd. Deze coöperatie maakt ook top-producten van onze gezonde melk!”, schetst Bert Koops het tweesporig beleid.

Verse melk tappen
“Gezonde zuivel van gezonde koeien, rechtstreeks van de boerderij“ staat op de Facebookpagina van Melktap Koops te lezen. Bijna elke dag wordt er een berichtje geplaatst. Zo staat er bijvoorbeeld dat de familie de mogelijkheid geeft om zelf de verse melk te tappen. De tap bestaat uit een kast, met daarin een melkbus. Een roerstaaf zorgt ervoor dat de melk in beweging blijft, en dus langer vers.

Het is druk op het bedrijf
We lopen met Bert Koops naar de stal waar meer dan 150 koeien paraderen. Allemaal voorzien van een soort van chip. Hiermee kunnen de koeien de hele dag vrijwillig een bezoek brengen aan de robot om gemolken te worden. 

Hoe is het begonnen?
Het idee van de melktap is ontsproten uit een stageopdracht van de oudste zoon Robert (22). Hij was de grote stimulator. En vanaf maart 2021 is de melktap in bedrijf. De familie Koops verkoopt producten van het eigen boerenbedrijf, die onder strenge richtlijnen verkocht mogen worden. Regelmatig worden de producten gecontroleerd door de COKZ ( Centraal Orgaan voor kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel ).

Echt familiegebeuren
Het is echt een familiegebeuren. Bert’s vrouw Janny helpt bij het maken van de producten voor de melktap en Robert en Jacques (19) zijn daar ook enthousiast mee bezig. De 16-jarige Alfred – de jongste van het gezin – zit nog op school. Regelmatig worden er weer nieuwe smaken toegevoegd aan het assortiment. Bert is super trots op zijn ‘team’ :  met gezamenlijke inzet maken ze heerlijke toetjes; diverse smaken vla, yoghurt , melkdrink, kefir en chocolademelk. Gezonde zuivel van gezonde koeien rechtstreeks van boerderij te verkrijgen bij Melktap Koops.

Wat is de melktap?
De melktap staat in een klein houten gebouwtje op het erf. Elke dag wordt de melktap gevuld met verse melk van de eigen koeien. In het gebouwtje wordt naast de melk uit de melktap ook andere zuivelproducten, zoals karnemelk, chocomelk, boerenyoghurt (naturel of met een smaakje), boerenvla (vanille en chocolade) en kefir (naturel, limoen, framboos en sinaasappel) verkocht. Ook kan men er amandelgriesmeel en scharreleieren kopen. In de vrieskist ligt ook het vlees van de Angus koeien voor de verkoop.

Kefi
We gaan naar huis met een fles Kefir met sinaasappel, om eens uit te proberen. Kefir is een dikke vloeibare koolzuurhoudende melkdrank. Het wordt gemaakt van mengsel van verschillende melkzuurbacteriën en gisten. De lichtzure en frisse smaak lijkt op die van drinkyoghurt. Kefir heeft een hoge voedingswaarde en is rijk aan probiotica en zorgt voor een betere spijsvertering en gezonde darmflora. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.