Oliewinning

compensatie oliewinning

Gemeenteraad Coevorden vrijwel unaniem in oordeel over compensatie oliewinning Schoonebeek: “Het Rijk moet met een substantiële bijdrage over de brug komen”

Er gaat op korte termijn een brief vanuit Coevorden richting staatssecretaris Hans Vijlbrief (Economische Zaken, Mijnbouw) en naar de Tweede Kamerfracties, waarin wordt aangedrongen op een grotere financiële bijdrage van het Rijk voor de oliewinning in Schoonebeek. Daarmee volgt Coevorden de lijn die de gemeente Emmen en de provincie Drenthe eerder al uitzetten.

“We moeten nu vooral sámen als regio een vuist maken, in het belang van Schoonebeek en de buurtschappen daaromheen”, stelde raadslid Thieno Nijenbanning (BBC2014) dinsdagavond tijdens de raadsvergadering van de gemeente Coevorden.

Samen met de coalitiepartijen PvdA en CDA diende zijn partije en voorstel in voor een verregaande compensatie van de oliewinning in Schoonebeek. Dat kon rekenen op steun van een ruime raadsmeerderheid.

De motie volgt op het voornemen van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) om opnieuw olie te gaan winnen in Schoonebeek. De NAM wil de komende vijftien jaar nog 30 tot 45 miljoen vaten olie eruit halen, maar voordat er bij Schoonebeek door de NAM opnieuw olie opgepompt gaat worden, moet de Rijksoverheid volgens Thieno Nijenbanning eerst zwart op wit een structurele financiële bijdrage toezeggen voor de omgeving. “Het  gaat om een minimale basisbijdrage van 30 miljoen: jaarlijks twee miljoen euro voor een periode van vijftien jaar. Nog los van de winningsafhankelijke bijdrage.”

Lees meer op:
https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/16463466/coevorden-eist-dertig-miljoen-extra-voor-oliewinning-schoonebeek

Foto: RTV Drenthe

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.