Plaatsnaamborden 2024

BBC2014 blij met Drentse variant plaatsnaamborden 

Wees welkom in Skonnerd (Schoonoord), Sweel (Zweeloo), Möppen (Meppen), Slien (Sleen), Daolerveen (Dalerveen) en Stieltieskanaol (Stieltjeskanaal). De zes dorpen in de gemeente Coevorden krijgen dit jaar, in navolging van Oosterhesselen, een dubbel plaatsnaambord, met onder de Nederlandse naam ook de Drentse variant. Volgend jaar wordt het project verder uitgerold.

Streektaal

De fractie van Belangen Buitengebied Coevorden (BBC2014) gaf afgelopen dinsdag tijdens de commissievergadering zijn goedkeuring om in de dorpen en stad  plaatsnaamborden te voorzien van een onderbord met daarop de Drentse benaming.

De Drentse taal is volgens BBC2014 een belangrijk onderdeel van de cultuur van onze gemeente. “Mooi dat we straks op de weg in de gemeente Coevorden in twee talen worden begroet bij de dorpsranden. Taal is identiteit.”

Vorig jaar heeft het Huus van de Drentse Taol de gemeenteraad van Coevorden op het hart gedrukt om de streektaal uit te dragen. Uit onderzoek blijkt dat zo’n driekwart van de Drentse bevolking het  belangrijk vindt dat het Drents gebruikt blijft.

Een aantal Drentse gemeentes heeft inmiddels al beleid ontwikkeld, of is hiermee bezig, om het plaatsen van tweetalige plaatsnaamborden mogelijk te maken. Mooi dat ook Coevorden nu het goede voorbeeld volgt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.