Egbert Jan Hilbrandts 2022

“Boeren moeten toekomstperspectief hebben”

Egbertjan Hilbrands (36) uit Wezup : “Ik geloof in boeren met en naast natuur, dat bewijzen wij hier met z’n allen.

“Boeren moeten toekomstperspectief hebben. Dat missen we in het huidige kabinetsbeleid”, dat zegt Egbertjan Hilbrands. De 36-jarige inwoner van Wezup runt aan de Wezuperstraat 20 een biologisch melkveebedrijf.

Egbertjan maakt samen met zijn medewerkers Mylan en Ghydo Vrielink uit Benneveld een stevige vuist tegen de stikstofplannen van het kabinet, die grote offers vragen van de landbouw. “Er staat ons een ongekende transformatie van het landelijk gebied te wachten.”

Balans

Egbertjan vindt dat de agrarische sector nu onevenredig veel moet inleveren vergeleken met bijvoorbeeld de industrie. Hij runt aan de Wezuperstraat een biologisch melkveebedrijf. Zijn bedrijf, 90 koeien en 130 hectare land, produceert voedsel dat in balans is met de natuur, het milieu en behoeften van het dier.

Egbertjan schakelde al jaren geleden over naar een meer biologisch en natuur-inclusief boeren. Dat vergde een investering: meer grond onder minder vee. “Het heeft tijd en geld gekost om dit te kunnen realiseren.”

‘Rot geschrokken’

Hij is zich werkelijk ‘rot geschrokken’ van de kaart en de stikstofplannen die op 10 juni door de regering zijn gepresenteerd. “Op de kaart die de minister openbaarde – gebaseerd op gegevens uit 2018 – staat tot op perceelsniveau aangegeven hoeveel er aan stikstof moet worden gereduceerd. Maar Nederland is geen kleurplaat waarbij je van bovenaf bepaalt hoe het landschap ingericht wordt.”

Het feit dat dit soort kaartjes worden gemaakt duidt er volgens Egbertjan toch vooral op dat het ministerie niet in eerste instantie kijkt naar hoe er nu wordt geboerd, maar louter naar kortingsdoelstellingen. “Verder ben ik zeer verbaasd dat de natuur die volgens andere overheden niet stikstofgevoelig is op de kaart wel als zodanig is aangemerkt.”

Veel indruk

De massale boerenprotesten van de afgelopen weken maakten veel indruk op Egbertjan. Dat gold ook voor de ferme taal op spandoeken en protestplakkaten. En niet ieder spandoek was even vredelievend. Een andere uiting van onvrede zijn de Nederlandse vlaggen die in veel dorpen en steden al wekenlang op de kop hangen.

Toekomst

Egbertjan heeft er nog zeker wel vertrouwen in dat de stikstofplannen worden aangepast, omdat het ‘richtinggevende doelen’ zijn. Hij is dan ook blij dat er nu echt goed wordt gesproken met de boeren, anders ziet hij de toekomst somber tegemoet. “Ik laat het meestal vrij makkelijk langs mij heen gaan, maar dit komt wel binnen. Als je ook de gedeputeerde van Drenthe dan zijn zorgen hoort uiten, dan denk je wel wat brengt de toekomst. Ik geloof in boeren met en naast natuur, dat bewijzen wij hier met z’n allen.”

Boeren en provincie zijn nu aan zet

De in Wezup geboren en getogen biologische melkveehouder constateert dat de boeren samen met de provincie Drenthe nu aan zet zijn: “de provincie is in ieder geval benaderbaar, staat dichterbij en weet wat er daadwerkelijk leeft op het platteland. Als Drentse boeren moeten we ervoor zorgen dat we met hen samen optrekken om in Den Haag te melden dat de plannen dienen te worden aangepast, zodat er meer toekomstperspectief voor boeren komt.”

Bij de foto : Egbertjan Hilbrands (links) maakt samen met zijn medewerkers Mylan en Ghydo Vrielink uit Benneveld een stevige vuist tegen de stikstofplannen van het kabinet, die grote offers vragen van de landbouw. (Foto: Cornelia Brugman)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.