Wolf foto ANP

Ook BBC2014 groot voorstander van mogelijkheid om wolf af te schieten in gebieden met vee

De rijksoverheid moet op zeer korte termijn op Europees niveau pleiten voor een lagere beschermingsstatus van de wolf.

Dat stelt Belangen Buitengebied Coevorden (BBC2014). De grootste partij in de gemeenteraad van Coevorden noemt de situatie op het Drentse platteland “alarmerend en onhoudbaar” en wil op zeer korte termijn een lagere beschermingsstatus van de wolf. Daarvoor moet het Rijk zich op Europees niveau hard maken. Specifiek in gebieden met vee zou het volgens BBC2014 mogelijk moeten worden om op de wolf te jagen.

Voor de partij is het onacceptabel dat wolven inmiddels al meerdere keren en op grote schaal landbouwhuisdieren aanvallen en hebben gedood. Veel inwoners van Drenthe maken zich grote zorgen over de aanwezigheid van het roofdier in hun provincie.

Ons land kan volgens BBC2014 geen grote ‘dierentuin’ worden. Nederland is simpelweg te vol voor roedels wilde wolven. Ons land telt alleen al ruim 850.000 schapen: het is onredelijk dat honderden schapenhouders alle weides hoog moeten omheinen wegens enkele hongerige wolven. En datzelfde geldt uiteraard ook voor rundveeboeren en paardenhouders. De landbouw heeft het al moeilijk genoeg.

De wolf past niet in een dichtbevolkt land als Nederland, waar “robuuste natuurgebieden” ontbreken. De wolf laat inmiddels “een spoor van dode, verwonde en gestresste dieren” achter in weilanden. In alleen preventie en schadevergoedingen voor veehouders zien we geen heil – het is simpelweg te duur en ineffectief.

Er moet dus een streep door de huidige hoogste beschermde status. Die status zou een stapje terug moeten worden gezet zodat het mogelijk wordt dat jagers probleemwolven mogen afschieten.

BBC2014 is blij dat statenleden in Drenthe en Friesland nauw samenwerken, om zo druk te zetten op het Rijk en andere maatregelen te mogen nemen tegen de oprukkende wolven.

Bijschrift foto: Inwoners van onze provincie  maken zich ernstige zorgen over de aanwezigheid van het roofdier in hun provincie. “Die wolf, die hoort niet thuis in ons land.” (Bron foto: ANP)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.