ert Dalmolen Ambulance 03-161 Zweeloo

Haalbaarheidsonderzoek MFC schoonoord

Bert Dalmolen (67) : “Haalbaarheidsonderzoek multifunctioneel centrum belangrijk voor leefbaarheid Schoonoord en pak van mijn hart dat sporthal blijft bestaan.”

De gemeente Coevorden gaat de komende maanden de haalbaarheid van een nieuw multifunctioneel centrum in Schoonoord onderzoeken. Belangen Buitengebied Coevorden (BBC2014) staat vierkant achter de plannen.

Dat MFC zou ruimte moeten bieden aan CBS De Slagkrooie en OBS Burgemeester Van Royenschool en het dorpshuis. Er zijn drie locaties aan de Sportparklaan in beeld. Het onderzoek met uitwijzen wat wenselijk en haalbaar is. De sporthal blijft bestaan en wordt gerenoveerd.

‘Pak van mijn hart’
Vooral dat laatste is een pak van het hart van voorzitter Bert Dalmolen van korfbalvereniging SDO. Hij is mede-ondertekenaar van de intentieovereenkomst en uitermate tevreden met het haalbaarheidsonderzoek. “Behoud van de scholen, dorpshuis en de sporthal is belangrijk om de leefbaarheid te waarborgen. Voor onze korfbalclub is de sporthal van grote betekenis”, zegt Dalmolen.

Hij is inmiddels al een kwart eeuw nauw betrokken bij korfbalvereniging SDO uit Schoonoord. De 67-jarige inwoner van Schoonoord vervulde tal van functies bij de club en is inmiddels voor het tiende jaar voorzitter.

Exploitatie sporthal
De exploitatie van de sporthal loopt als een rode draad door de langetermijnvisie van de korfbalclub, dat met de bezetting van velden en een sporthal een dubbele last draagt. Is dat op termijn een haalbare kaart? “Door de privatisering zijn we nu verantwoordelijk voor het onderhoud van de velden, maar de sporthal is zeker zo belangrijk voor ons. We zijn de afgelopen maanden nauw betrokken geweest bij de gesprekken tussen de gemeente, verenigingen en dorpsorganisaties. De sporthal is niet alleen voor SDO maar ook voor andere verenigingen een onmisbare accommodatie”, zegt Dalmolen.

Plezier en sportiviteit
Dalmolen omschrijft SDO als een heel gemoedelijke vereniging. “Plezier en sportiviteit staat hier hoog in het vaandel. De vereniging is al bijna een eeuw aan Schoonoord en omstreken verbonden en dat moet zo blijven. Op deze manier houden we het dorp levendig.”

Van de nood een deugd gemaakt : complex volledig gerenoveerd
De korfballers van SDO kwamen de afgelopen twee seizoenen vanwege de coronacrisis nauwelijks in actie, maar de club uit Schoonoord maakte van de nood een deugd. Door het vroegtijdig beëindigen van de competities is het plan van aanpak voor de veld- en veldverlichtingsrenovatie eerder dan gepland ter hand genomen. “De plaatsing van nieuwe energiezuinige LED-lampen in onze veldverlichting werd in de zomer van 2020 uitgevoerd. Verder werd er geïnvesteerd in de toegankelijkheid voor invaliden en in de duurzaamheid en onderhoud van de korfbalvelden”, blikt Bert Dalmolen terug.

In de genen
De korfbalsport loopt als een rode draad door het leven van de in Wapse geboren en in Leeuwaarden getogen Dalmolen. “Op 12-jarige leeftijd verhuisden we vanuit Leeuwarden naar Lekkum. Een dorpje onder de rook van de Friese hoofdstad. In Lekkum voerden korfbal, tafeltennis en kaatsten destijds de hoofdmoot. De keuze voor korfbal was echter snel gemaakt, want dat zit in de genen van onze familie. Ik werd lid van De Meeuwen en bij de junioren speelden we op redelijk hoog niveau. Heb op mijn 18e jaar bovendien ook mijn scheidsrechters-diploma gehaald en was daarmee de jongste korfbalscheidsrechter van de provincie Friesland. Door mijn werkzaamheden in de horeca verhuisde ik naar Drenthe. Vanwege de onregelmatige werktijden moest ik het korfbal met pijn in het hart tijdelijk vaarwel zeggen”, zegt Bert Dalmolen, die geniet van zijn pensioen, maar op oproepbasis nog actief is in de jeugdzorg.

Jongste scheidsrechter Friesland
Dalmolen maakte later een comeback en speelde voor Odival in Diever en Udik Klijndijk. ‘Ik heb op 2e, 3 e en 4e klasse niveau gespeeld. Bij Udik ben ik ook mijn trainersloopbaan gestart en in die jaren had ik ook al een lijntje met SDO. Ik was er actief als clubscheidsrechter en ondertussen leverde ik ook een bijdrage als trainer-coach van jeugdteams. Ik heb na Udik ook  DES (Norg) en Vefo (Veeningen) onder mijn hoede gehad. Vervolgens heb ik gekozen voor het trainerschap bij SDO en die club ben ik sindsdien trouw gebleven.’

Uitdagingen
Aan uitdagingen geen gebrek. “We hebben bij SDO een langere termijnvisie. In 2026 bestaan we honderd jaar. Investeren in de jeugd en het verenigingskader is één van de prioriteiten. De coronapandemie laat ook onze club niet koud. Sportief gezien is het vroegtijdig beëindigen van de competitie natuurlijk uitermate zuur, maar het heeft ook consequenties voor diverse festiviteiten. Onze vaste toneelavond en het themafeest “Back to 70’s/80’s/90’ zijn de afgelopen jaren geschrapt. Dat geldt ook voor de korfbalclinics op de scholen. Gelukkig is er nu weer perspectief en kunnen we weer de verenigingsactiviteiten hervatten.”

Resultaten haalbaarheidsonderzoek in september op tafel
Het haalbaarheidsonderzoek, dat in september klaar moet zijn en aan de gemeenteraad zal worden voorgelegd, moet uitwijzen of een MFC ruimtelijk is in te passen, of het financieel mogelijk is en of het beheer en de exploitatie te regelen zijn. Ook wordt gekeken naar samenwerking tussen de verschillende partijen.

Bijschrift foto: De korfbalsport loopt als een rode draad door het leven van Bert Dalmolen. De 67-jarige inwoner van Schoonoord is al ruim een kwart eeuw nauw verbonden aan SDO uit Schoonoord. (Foto:  Selma Haandrikman)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.