Skip to content
Belangen Buitengebied Coevorden

Belangen Buitengebied Coevorden

  • Onze partij
    • Missie en visie
    • Verkiezings-
      programma
      2022-2026
    • Wat hebben we bereikt?
  • Onze Standpunten
  • Onze mensen
    • Wethouder
      • Steven Stegen
      • Erik Holties
    • Fractieleden
      • Henk Mulder
      • Jan Hooge
      • Ton Soppe
      • Thieno Nijenbanning
      • Hans Kamps
      • Hans Wering
      • Dirk Meijer
      • Mickey Stern-du Chatinier
      • Bea Meppelink-de Jager
      • Theo Vinke
    • Burgercommissie leden
    • Bestuur
      • De Vereniging
  • Actueel
    • Agenda
    • Nieuwsbrief
  • Word lid/donateur
  • Contact
    • Linkjes

Jaar: 2020

Einde in zicht voor aanhoudende problemen waterleiding in Dalerveen

november 19, 2020 adminLeave a comment

De Waterleiding Maatschappij Drenthe (WMD) haalt de planning van de renovatie van het waterleidingnet in Dalerveen naar voren. De WMD heeft begin deze week vastgesteld dat de nijpende situatie in Dalerveen geen langer uitstel meer kan dulden.

De WMD start in februari 2021 met de aanleg van ruim zes kilometer aan nieuwe pvc-leidingen. Deze moeten een eind maken aan de haperende watervoorziening, waar het dorp al geruime tijd mee wordt geconfronteerd.

De werkzaamheden zullen naar verwachting ongeveer een half jaar in beslag gaan nemen.

Bron: Communicatieafdeling BBC2014

Foto: Beeldbank WMD

OZB-tarief 2021 blijft onveranderd, hoge urgentie Woonvisie 2.0; Stimuleringsfonds maakt pas plaats en volle steun voor buitenbaden

november 19, 2020 adminLeave a comment

In deze onzekere tijd – waar COVID-19 ons in de greep blijft houden – is de fractie van BBC2014 content dat de financiële positie van onze gemeente onverminderd op orde blijft. Dat bleek tijdens de begrotingsvergadering.

Een begroting waar het geprognotiseerde tekort van 1,6 miljoen, op een adequate wijze is opgevangen zonder tekort te doen aan de ambities van de gemeente Coevorden. De fractie van BBC2014 kan zich prima vinden in de heroverwegingen die het college voorstelt. Er ligt voor de gemeente een grote uitdaging om structureel de kosten van het sociaal domein met 200.000 euro omlaag te brengen, zonder dat dit ten koste gaat van de essentiële WMO-voorzieningen.

En niet onbelangrijk: het ozb-tarief voor woningen blijft in 2021 weliswaar gelijk, maar omdat de waarde van huizen is gestegen betalen Coevordenaren toch iets meer.

Woonvisie

Bij de behandeling van de Kadernota – afgelopen juni – heeft de raad middels een motie het college opgedragen om de woonvisie te actualiseren. Zoals in recente publicaties wordt gemeld, volgen de ontwikkelingen op de woningmarkt zich razendsnel op.

Aanbod van woningen daalt, waardoor prijzen stijgen. De door ons eerder al geschetste problemen van het beperkte woningaanbod voor senioren en starters nemen alleen nog maar verder toe. Een onlangs uitgevoerd onderzoek wijst nog eens uit dat jongeren in Drenthe willen blijven wonen, maar die mogelijkheden moeten er dan ook wel zijn!

Mede door het snelle herstel op de woningmarkt is de huidige woonvisie achterhaald. De gedachte – om als gemeente in een krimpregio extra financiële steun van het Rijk te ontvangen – is tot dusverre een illusie gebleken. Het heeft ons weinig tot niets gebracht. De fractie kijkt dan ook uit naar de geactualiseerde woonvisie 2.0., die BBC2014 – gezien de urgentie – begin volgend jaar verwachten.

Stimuleringsfonds

In de afgelopen jaren heeft ‘ons’ Stimuleringsfonds de waarde ruimschoots bewezen. De roep om een geactualiseerde versie lijkt echter gewenst. Niet voor niets heeft onze fractie hierover reeds in het voorjaar een motie ingediend. De oorspronkelijke doelstelling moet geactualiseerd worden en weer meer in evenwicht gebracht worden. Structureel verlagen met € 100.000,- is verantwoord en naar oordeel van onze fractie terecht doorgevoerd in de begroting. Maar goede initiatieven moeten in de komende jaren wél gehonoreerd kunnen blijven worden, om zodoende de leefbaarheid en toekomstbestendigheid van onze dorpen en stad te waarborgen.

Zwembaden

Ondanks herhaaldelijke toezeggingen van de portefeuillehouder – dat de buitenbaden financieel geen kopje onder zullen gaan en de mogelijke tekorten worden aangevuld – baren de stijgende exploitatielasten van de buitenbaden de fractie wel degelijk zorgen.

De BTW-verrekening wordt niet meer toegepast, waardoor tekorten ontstaan van duizenden euro’s. Ook de Coronacrisis heeft er voor gezorgd dat de inkomsten dit seizoen substantieel teruggelopen zijn. Wij zijn blij dat de portefeuillehouder heeft toegezegd hier niet voor weg te lopen. En dat er spoedig overleg gepleegd gaat worden.

Mobiliteit

Naar aanleiding van onze motie inzake de aanleg van fietspaden aan de Gelpenberg en de Schapendijk heeft het college aangegeven dat er onderzoek is verricht. In dit vierde kwartaal zou de raad hierover geïnformeerd worden, waarna er in 2021 gestart zou kunnen worden met de realisatie. In de komende weken zien we de informatie graag tegemoet.

Verder blijft ons vizier gericht op een goed openbaar vervoer. Dit mede met het oog op veranderingen van de buslijnen door Noord- Sleen/Sleen en de bushaltes in Oosterhesselen.

In de verschillende kernen blijven er grote zorgen over de verkeersveiligheid, er wordt veel te hard gereden en het wordt tijd voor actie in goed overleg met belangenorganisaties en inwoners uit de kernen

Fundering Bentheimerpoort

Het college geeft aan dat er op dit moment gesprekken gaande zijn met een projectontwikkelaar om bestaande plannen zodanig aan te passen dat de fundamenten van de Bentheimerpoort zichtbaar worden. Dit leidt tot meerkosten, onder andere door verlies van verdiencapaciteit op appartementen, kosten voor een kelderbak, waterdicht maken van fundamenten, omleggen van kabels en leidingen en een latere start van de bouw. Voorzitter, wij krijgen de indruk dat dit vele tonnen gaat kosten. Het behoud van cultuurhistorie is voor BBC2014 belangrijk, maar niet tegen elke prijs. Dan kan er – wat BBC2014 betreft – een streep door dit plan.

Voorlichting en duidelijke communicatie voor betere afvalscheiding ; geduld BBC2014 is op

november 18, 2020 adminLeave a comment

Het tarief voor de afvalstoffenheffing in 2021 wordt in de gemeente Coevorden verhoogd met 6,7%; deze stijging is fors en wederom zullen de inwoners het in de portemonnee gaan voelen.

Nog niet overal in de gemeente Coevorden wordt afval goed gescheiden. Voorlichting en duidelijke communicatie richting de  inwoners moet er volgens BBC2014 voor zorgen dat het juiste afval in de Plastic, Metaal en Drankkartons(PMD)-container terecht komt, teneinde eventuele boetes en verdere tariefsverhogingen te voorkomen. Een vracht PMD waar te veel ander afval tussen zit, wordt afgekeurd. Een kostbaar klusje en slecht voor het milieu. “Deze vervuilde vracht wordt verbrand als restafval en kan niet meer gerecycled worden.”

“Inwoners weten niet goed wat je allemaal in die container mag gooien”, zegt raadslid Erik Holties van BBC2014. “Daar gaat het dan ook vaak mis.” De cijfers spreken boekdelen: ruim 35% van de ingezamelde PMD in onze gemeente wordt afgekeurd. “Al jaren roepen wij de portefeuillehouder op om een voorlichtingscampagne op te starten. Deze moet inwoners er nogmaals op wijzen dat hergebruik van grondstoffen uitermate belangrijk is en het dus zaak is om hun afval beter te scheiden. Telkens als onze fractie hieraan appelleerde – kregen we steevast als antwoord dat er binnenkort een provinciale campagne opgestart zou worden, waarop onze gemeente kan meeliften.

BBC2014 wil dat de gemeente een eigen campagne opstart. “Alvorens na te denken over een Diftar-systeem, willen we eerst de effecten van het huidige systeem afwachten. Dat er geen informatie bekend zou zijn bij Area over waar met name de pijnpunten liggen in onze gemeente – noem het postcode of woonwijk gerelateerd – is onjuist. Er kan wel degelijk een extra focus gelegd worden op deze gebied.” BBC2014 wil de beschikbare data van AREA benutten waaruit afgeleid kan worden, tot op woonwijk nauwkeurig, in welke wijken structureel slecht gescheiden wordt.”

Haast is daarbij geboden, zodat er in 2021 geen boetes door AREA zullen worden opgelegd en inwoners bewust worden van de noodzaak van afvalscheiding. Als het aan BBC2014 ligt moet er een flinke inhaalslag worden gemaakt. Zo liet Erik Holties tijdens de behandeling van de begroting 2021 weten. De partij wil naar maximaal 100 kilo restafval per huishouden, maar zover is het nog niet.

PMD, ja of nee?

Plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankpakken zijn waardevol. Hoe beter inwoners het afval scheiden, hoe meer verpakkingen een tweede leven krijgen als grondstof voor nieuwe producten en verpakkingen. Maak ze leeg, haal ze los, druk ze plat. Dan zijn ze recycleklaar.

We kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt over waar welk afval thuis hoort. Klik HIER voor een overzicht van het afval dat thuishoort in het PMD.

 

Hoe is de werkwijze in andere gemeenten? 

In Nederland zijn gemeenten verantwoordelijk voor de inzameling en verwerking van afval. De ene gemeente controleert meer dan de ander. Zo heeft Tilburg zelfs afvalcontroleurs. Die speuren in de containers of het afval goed gescheiden is. Na twee waarschuwingen krijg je bij de derde fout een boete van 90 euro.

Ook in het Gelderse Beuningen werken afvalcoaches die het afval controleren. Deze coaches zijn er in meer gemeenten, maar die mogen niet in containers kijken.

 

 

Onvoorziene versobering dienstregeling openbaar vervoer (OV) treft overstapplaats Zweeloo

november 12, 2020 adminLeave a comment

Door de corona-aanpassingen in de dienstregeling was Zweeloo aanvankelijk aantrekkelijker geworden als startpunt voor een OV-reis. De bussen reden overdag elk half uur, wat ze eerst alleen in de spits deden. Met ingang van 3 januari a.s. komt de “pre-corona”-dienstregeling echter grotendeels terug en kunnen reizigers vanuit Zweeloo buiten de spits, nog maar 1 x per uur naar en van Emmen, en naar en van Zwolle (en verder) reizen.

Willy-Anne van Stiphout, lid van Reizigers Openbaar Vervoer (Rover), noemt het jammer dat de voor Zweeloo en omgeving gunstige “corona”-dienstregeling niet voortgezet gaat worden. “Vanaf januari dus niet meer elk uur een bus naar en van Coevorden, en niet meer elk half uur een bus naar en van Emmen, en niet meer de mogelijkheid om elk half uur hetzij via Beilen, hetzij via Hoogeveen naar en van Zwolle en verder te reizen. Dat is niet goed voor de dorpen. Stiekem had ik natuurlijk gehoopt dat de verbeteringen – die in de huidige “corona”-dienstregeling zitten – zouden worden voortgezet.”

Die verbeteringen waren echt significant……..:

Lijn 22 Assen-Zweeloo wordt nu bijna de hele dag (tot ca 20.00 uur) standaard verlengd tot Emmen en vertrekt niet op de “knoop” van kwart over het uur, maar een half uur later.

Daardoor kunnen inwoners uit Zweeloo en omliggende dorpen niet alleen 2x per uur naar en van Emmen reizen, maar ook 2x per uur hetzij via Beilen (lijn22, om kwart voor) hetzij via Hoogeveen (lijn27, om kwart over) op de NS-trein naar Zwolle stappen en verder reizen.

Daarnaast rijdt lijn 25 (Zweeloo-Coevorden) bijna de hele dag 1x per uur.

Hub als prettige verblijfplaats voor reizigers

Inmiddels wordt er vaart gezet achter de realisatie van een volwaardige ‘hub Zweeloo”. Als alles volgens plan verloopt moet deze belangrijke voorziening eind 2021 een feit zijn. Hubs worden gezien als schakels binnen de OV-reis. Het idee is om aan de Hoofdstraat in Zweeloo een knooppunt in te richten dat een prettige verblijfplaats is, maar ook bijdraagt aan een snelle overstap. Er komen verschillende voorzieningen samen, zowel voor de reiziger als de niet-reiziger. Denk aan wachtruimtes, watertappunten en wifi, maar ook bijvoorbeeld aan pakketpunten en winkels met streekproducten. Op die manier kan de hub een sociaal economisch knooppunt voor het dorp zijn. Het idee van een comfortabele overstap spreekt de reizigers natuurlijk erg aan, maar ook de combinatie van de sociale omgeving is interessant.

Groene omgeving

De hub Zweeloo ligt vrijwel in het dorp, in een groene omgeving met rustieke boerderijen. Vanuit hier reis je per bus naar Beilen / Assen, Coevorden, Emmen of Hoogeveen. Pas in 2018 is deze halte tot hub verweven. Inwoners konden ideeën aandragen die tijdens een inloopavond werden beoordeeld. De bewoners van Zweeloo hebben vervolgens een hubcommissie opgericht om mee te denken. Daarin zit Willy Anne van Stiphout namens de BOKD (vereniging voor Drentse dorpen en dorpshuizen).

Voldoende wensen

Zweeloo is nu nog een groot eilandperron. Met twee haltes, twee wachthokjes en in het midden een fietsstalling. Je bent er overgeleverd aan de elementen en ook je fietszadel zal niet droog blijven. De hubcommissie heeft dus nog wel wat te wensen. Een overdekte wachtruimte bijvoorbeeld, maar ook een overdekte fietsenstalling op een andere plek. Het midden van het perron moet een prettige verblijfsplek zijn, met veel groen en comfort, een openbaar toilet en een watertappunt. Maar het belangrijkste is misschien nog wel dat het past in de omgeving en de sfeer van de regio uitstraalt. Een P+R past hier bijvoorbeeld niet”, zegt Willy-Anne. “Mensen die met de auto naar Emmen willen, rijden die 10 minuten wel door. We zien daarom meer in een kiss & ride  dan in een parkeerplaats.”

…maar wel goede verbindingen

Door de corona-aanpassingen in de dienstregeling is Zweeloo aantrekkelijker geworden als startpunt voor een OV-reis. De bussen rijden nu overdag elk half uur, wat ze eerst alleen in de spits deden.

Bovendien is het een prima uitvalsbasis, voor recreatie. Zweeloo is een kunstenaarsdorp met mooie wandelingen die je langs de onderwerpen van beroemde schilderijen brengen. Willy-Anne: “Wat nu nog ontbreekt is een bordje dat je in de goede richting wijst. Op een paar minuten lopen kom je het startpunt van de drie wandelroutes tegen, maar idealiter word je daar al op het perron voor geënthousiasmeerd.”

Hub Zweeloo eind 2021 gereed

Als hub Zweeloo klaar is moet hij een deur openen om recreanten naar de prachtige omgeving te trekken. Willy-Anne hoopt dat de bouw begin 2021 kan beginnen en eind 2021 klaar kan zijn. “Voor die tijd werken we nog met de gemeente Coevorden aan een inloopavond om de definitieve plannen te bekijken. De hub moet verder ook aantrekkelijk zijn voor de inwoners van Zweeloo. Daarom hopen we dat de “coronadienstregeling” met elk half uur een verbinding met Emmen behouden blijft.”

Blijft Glasvezel Zuidenveld zelfstandig?

november 8, 2020 adminLeave a comment

Jaap Ruiter, voorzitter van de Stichting Glasvezel Zuidenveld gaat in onderstaand bericht in op vragen van bewoners.

Afgelopen week werd bekend dat het glasvezelinitiatief Sterk Midden Drenthe is overgenomen door KPN. In het Dagblad van het Noorden stond daarover een artikel en een uitgebreide opinie van één van hun ambassadeurs. We kregen van verontruste vrijwilligers en abonnees vragen hoe dat met Glasvezel Zuidenveld gaat. “Gaan jullie ons ook verkopen als de laatste woning is aangesloten?” was de meest gestelde vraag. Daarover kunnen we duidelijk zijn: dit gaan we niet doen.

Met meer dan 100 vrijwilligers hebben we ons de afgelopen jaren geleden ingezet om glasvezel in het buitengebied van Coevorden te krijgen. Het is prachtig dat dit is gelukt. We hebben nu al zo’n 53% abonnees en de laatste woning wordt in juli/augustus volgend jaar aangesloten. Als vrijwilligers en bestuur zijn we er trots op dat al die uren hebben geleid tot een goed werkend glasvezelnetwerk dat van en voor de bewoners is. Want dat is steeds ons doel geweest: het netwerk is van ons als bewoners en dat willen we wel zo houden. Formeel is dat niet zo, want als bewoners hebben we maar 20% van de aandelen van Glasvezel Zuidenveld BV. De gemeente Coevorden bezit 40% en netwerkbeheerder Rendo (RE-NET) heeft ook 40%.

Die 20% aandelen die we als bewoners hebben lijken misschien weinig, maar geven wel veel invloed. Mochten bijvoorbeeld de gemeente of Rendo de BV willen verkopen, dan kunnen ze ons niet verplichten onze aandelen te verkopen. Omdat we dat ook niet van plan zijn, is overname dan niet zo interessant voor de KPN’s van deze wereld. Overigens zijn we ervan overtuigd dat ook de gemeente niet van plan is om te verkopen.

We gaan er dan ook vanuit dat we nog heel lang zelfstandig blijven. Dat is belangrijk want daardoor blijven we als bewoners invloed houden op het beleid. Zo willen we het bijvoorbeeld mogelijk maken dat er lokale tv-uitzendingen komen. Dan kun je bijvoorbeeld sportwedstrijden van je eigen club live zien of een toneelavond, een kerkdienst of wat dan ook.

Omdat er zoveel abonnees zijn gekomen, zal er ook winst worden gemaakt. Weliswaar zal deze winst de eerste jaren in de BV moeten blijven, maar na verloop van tijd wordt deze winst uitgekeerd en daarvan krijgen we als bewoners dus 20%. En dat kan om behoorlijke bedragen gaan.

Wie beslist er nu eigenlijk over het zelfstandig blijven, over het beleid en over de besteding van de winst? Wie zijn eigenlijk “de bewoners”?
Vanuit alle vrijwilligers is in 2017 de Stichting Glasvezel Zuidenveld opgericht en deze stichting heeft samen met gemeente en RE-NET de BV opgericht en is dus eigenaar van 20% van de aandelen.

Als bestuur van de stichting willen we na de aanleg feitelijk onze macht overdragen aan de bewoners. Wat ons betreft zal daartoe een vereniging van dorpen in de gemeente Coevorden worden opgericht, waarvan alle verenigingen van Plaatselijk Belang en Dorpsbelangen lid kunnen worden. De bedoeling is dan dat deze vereniging bepaalt wie in het bestuur van de stichting komen. Deze verenging geeft ook bindende adviezen aan de stichting met betrekking tot het beleid en de besteding van de winst. In de praktijk betekent dat dus dat de dorpen bepalen wat de stichting mag en kan en daar hoort ook bij het al of niet verkopen van het glasvezelnetwerk.

Jaap Ruiter, voorzitter Stichting Glasvezel Zuidenveld

Met bloembollen de strijd aanbinden tegen eikenprocessierups

november 8, 2020 adminLeave a comment

door Margreet Schuiling –   Vorige week trok een groep inwoners van Zweeloo ten strijde, gewapend met een schepje en zakken vol bloembollen. Op verschillende plekken in het dorp werden rondom eikenbomen voorjaarsbloemen geplant. Het doel was duidelijk. De Sweelers zijn klaar met de  eikenprocessierupsen en hun irriterende brandhaartjes. Dat straks her en der een prachtige bloemenzee verschijnt is een mooie bijvangst.

Maar hoe kunnen bloemen dan de eikenprocessierupsen verjagen? Dat kunnen ze niet, maar ze trekken wel insecten aan en die trekken op hun beurt de aandacht van kool- en pimpelmezen, boomklevers en de koekoek. En deze vogels kunnen wel helpen om de aantallen in de perken te houden. Door nu voorjaarsbloemen te plaatsen worden deze natuurlijke vijanden van de eikenprocessierupsen vroeg in het voorjaar actief, nog voor de rupsen brandhaartjes krijgen.

Initiatiefneemster Martine Ponstein, werd enthousiast nadat ze vorig jaar een oproep op Facebook zag van Jolanda Stultiens (uit Meppen) van Stichting Bloeiend Landschap. Ze trommelde een paar buren op, vroeg Dorpsbelangen Zweeloo om een bijdrage en nam contact op met de buitendienst van de gemeente Coevorden. Samen met de gemeente keken ze op welke plekken in het dorp de bollen het beste gepoot konden worden. Op die plekken wordt straks niet of minder gemaaid zodat de bloemen alle kans krijgen om in bloei te komen.

Een speciale bollenmix haalde Martine in Benneveld bij Gijsbert Six die ook andere dorpen in de omgeving in bloei wil zetten vanuit Stichting Bloeiend Landschap. In de mix zitten onder andere anemonen, narcissen, tulpen en blauwe druifjes. De bollen worden op tien plekken in Zweeloo gepoot. Martine en de andere inwoners uit Zweeloo – die meehielpen – kijken nu al uit naar het voorjaar. En ze hebben één verzoek aan u: “Geniet van de bloemen, maar pluk ze niet. Laat de natuur z’n werk doen!”

Mocht u denken, wat een goed idee! Dat zou bij onder onze eikenbomen ook kunnen… De anti-eikenprocessierupsenbollenmix (mooi scrabblewoord) is ook te koop bij de Coöp in Aalden.

Bij de foto : Initiatiefneemster Martine Ponstein druk bezig met het planten van de bloembollen rond de eikenbomen. De bloembollen bloeien vroeg in het jaar, zodat de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups ook al vroeg in het seizoen geactiveerd worden.

BBC2014 uiterst content met sluitende begroting voor gemeente Coevorden

oktober 22, 2020 adminLeave a comment

Het college van de gemeente Coevorden presenteert een sluitende begroting voor Dit dankzij de ruimte die er in de afgelopen jaren was en de gezonde financiële positie. Plannen en ambities blijven overeind en ook de jaarlijkse 2 miljoen wordt aan de algemene reserve toegevoegd.

Voor de zomer leek Coevorden af te stevenen op een tekort van 1,6 miljoen richting 2024. Het college keek daarom zeer kritisch naar budgetten en maakte samen keuzes. In de financieel goede jaren is ruim begroot. Deze ruimte wordt nu kleiner. Coevorden neemt de tijd om investeringen te doen die zich op langere termijn uitbetalen. Het effect van Corona is nog onduidelijk.

Tevreden

Wethouder financiën Steven Stegen is trots op deze sluitende begroting. ‘Het is fijn dat dit college in de afgelopen jaren een stevige financiële basis heeft opgebouwd. We kunnen nu met aanpassingen in een aantal budgetten nog steeds een sluitende begroting presenteren’. Ook is Stegen er tevreden over dat bijvoorbeeld het OZB-tarief voor huiseigenaren niet verhoogd hoeft te worden. ‘Voor inwoners met een eigen huis blijft het tarief gelijk. Alleen voor ‘niet-woningen’ zoals bijvoorbeeld bedrijven of zorginstellingen, stijgt het tarief licht’.

Ruimte om te doen

Plannen en ambities blijven overeind. Het college trekt geld uit voor het zijn van Culturele gemeente van Drenthe en de viering van 350 jaar ontzet en voor toch nog een viering van 75 jaar Vrijheid. Ook voor een groot aantal fietspaden is geld gereserveerd. Er komt een nieuw fietspad bij de Geeserstroom, een aantal schoolroutes wordt aangepakt en verouderde asfalt-fietspaden worden vervangen door nieuwe betonpaden. Verder blijft het herstructureringsfonds in stand en wordt er in het programma ‘Vitale Vakantieparken’ gewerkt aan de recreatieparken in de gemeente.

Schoolgebouwen en schoolzwemmen

In de komende jaren wil het college investeren in de schoolgebouwen in Dalen en Schoonoord. Met scholengemeenschap De Nieuwe Veste worden plannen gemaakt voor verbouw en/of nieuwbouw. Het schoolzwemmen in de gemeente komt terug. Er is geld gereserveerd om basisschoolklassen vanaf groep 5 de kans te geven een ‘natte gymles’ te volgen.

Voorkomen

Blijvend investeren in het voorkomen van problemen. Generatie-armoede is één van de belangrijke punten van aandacht. Voorkomen blijft het uitgangspunt als het gaat om de inzet van zorg en bijstand. Hierdoor moeten de kosten dalen. Dat is een belangrijke opgave voor de komende jaren. Stapsgewijs en zorgvuldig kijken naar hoe de ondersteuning met minder geld toch zo goed mogelijk geregeld kan worden.

 

Samenwerking

Voor wethouder Stegen is de samenwerking met anderen heel belangrijk. ‘Ik wil erg graag met inwoners in gesprek over hun ideeën en visie op de toekomst van hun dorp of wijk.’ Het college vindt de samenwerking met bedrijven, maatschappelijke organisaties en gemeenten om ons heen van groot belang. Stegen: ‘Met z’n allen moeten we er voor zorgen dat onze dorpen en de stad aantrekkelijk zijn en fijn zijn om te wonen, te werken of te recreëren. Nu en in de toekomst. Daar staan we als college voor.’

Nieuwe coronamaatregelen en contact met de fractie

oktober 14, 2020 adminLeave a comment

Vanwege de nieuwe coronamaatregelen die met ingang van woensdagavond 14 oktober 2020 gelden heeft de fractie van BBC2014 moeten besluiten om de spreekuren voor inwoners te annuleren zolang deze maatregelen van kracht zijn.

Inwoners die met ons in gesprek willen, kunnen via het fractiesecretariaat een afspraak maken met de fractievoorzitter en de betreffende portefeuillehouder.

Stuur voor het maken van een afspraak een bericht naar info@bbc2014.nl

 

BBC2014 en VVD dienen met succes amendement in : handvol bouwkavels gered na protest uit dorpen

september 28, 2020 adminLeave a comment

Zes individuele bouwkavels in dorpen in de gemeente Coevorden die zouden verdwijnen, blijven langer in beeld voor woningbouw. De gemeente Coevorden wilde deze kavels herbestemmen, maar een raadsmeerderheid is tegen dit plan.

De fracties van BBC2014 en VVD dienden afgelopen week een amendement in om deze bouwkavels, waarop nog niet is gebouwd, te ‘redden’. Dat initiatief had succes, want de gemeenteraad ondersteunde het amendement

Inwoners hebben geprotesteerd tegen het wegbestemmen van deze kavels. Een aantal inwoners is het ronduit oneens met de werkwijze van de gemeente. Het amendement heeft als doel de eigenaren van de bouwkavels nog gedurende twee jaar (tot begin 2022) na terinzagelegging van het bestemmingsplan de gelegenheid te geven hun plannen te realiseren.

Bij de foto: Coevorden zette in 2017 een streep door verschillende woningbouwprojecten, zoals bij de aardappelmeelfabriek in de stad. Foto: DvhN

BBC2014 wacht plan NAM voor injectie afvalwater in bodem af

september 28, 2020 adminLeave a comment

De fractie van BBC2014 is – samen met een meerderheid in de Coevorder gemeenteraad – niet van plan om de plannen van de NAM, waarbij het bedrijf afvalwater van de oliewinning in lege gasvelden bij Oosterhesselen en Dalen wil injecteren, te blokkeren. Dat bleek afgelopen week tijdens de raadsvergadering. De motie die oppositiepartijen PAC en D66 indienden, waarin ze de rest van de raad opriepen zich uit te spreken tegen de plannen van de NAM, werd verworpen.

Afgelopen zomer werd bekend dat de NAM afvalwater – door de NAM productiewater genoemd – dat vrijkomt bij de oliewinning in Schoonebeek wil injecteren in lege gasvelden bij Oosterhesselen, Dalen en Schoonebeek.

De gemeenteraad van Coevorden is in formeel opzicht niet aan zet om over het plan te oordelen. De NAM moet eerst toestemming krijgen van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Dat vinden PAC en D66 vreemd: juist het hoogste orgaan van de gemeente zou zich daarover moeten uitlaten. Daarom werden in de motie fracties opgeroepen een standpunt in te nemen: voor of tegen. De beide partijen maken zich zorgen over de risico’s van de injectie van afvalwater. Dat heeft er onder meer mee te maken dat in Twente een paar jaar geleden een leiding lek raakte en daar verontreinigd water wegstroomde. Maar ze wezen ook op de slechte reputatie van de NAM op het gebied van schadeafhandeling in het Groninger aardbevingsgebied.

‘Voor de muziek uit’

De Coevorder politiek moet zich volgens beide partijen verzetten tegen de injectieplannen. Maar daar denkt de rest van de gemeenteraad anders over. Met drie stemmen voor en 21 tegen werd de motie verworpen. Volgens BBC2014-raadslid Thieno Nijenbanning en coalitiegenoot PvdA liepen de oppositiepartijen met hun motie voor de muziek uit, omdat er nog onderzoek loopt naar de milieueffecten van de afvalwaterinjectie en de NAM ook nog geen toestemming heeft.

De VVD stelt dat er genoeg controle is op de NAM, door onder meer het Staatstoezicht op de Mijnen en dat het injecteren van afvalwater voor de komende jaren ‘de meest veilige optie is’. Meerdere partijen benadrukten wel dat het belangrijk is dat de inwoners van de dorpen waar de NAM het water wil injecteren goede informatie en uitleg krijgen over de plannen.

Afwachten

Wethouder Jeroen Huizing denkt er net zo over. “Het klinkt misschien aanlokkelijk om nu te zeggen: ‘We willen dit niet’ en dan de suggestie wekken dat dat effect heeft, maar de weg die we nu zijn ingeslagen, lijkt me verstandiger.”

Volgens Huizing draait het er – nu de plannen nog niet rond zijn – om dat duidelijk wordt welke risico’s er zijn, hoe daarmee wordt omgegaan en om goede communicatie met de bevolking.

Bron : RTV Drenthe / Dagblad van het Noorden

Foto: RTV Drenthe

Berichtnavigatie

Oudere berichten

Recente berichten

  • bbc2014: ‘dit is ontzettend zuur’
  • BBC2014 blij met behoud milieustraten
  • BBC2014 zeer kritisch…
  • Miljoenen voor sporthallen in dorpen Coevorden.
  • BBC2014 verwelkomt met Wouter en Daan twee jonge burgercommissieleden

Archieven

  • 2025
  • 2024
  • 2023
  • 2022
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017

Categorieën

  • Algemeen
  • Bestuur BBC2014
  • Burgerparticipatie
  • Coalitieakkoord
  • Dienstverlening
  • Documenten
  • Dorpsvisie
  • Duurzaamheid
  • Economie
  • Financiën
  • Fractie BBC2014
  • Gemeenteraadsverkiezingen
  • Jeugd
  • Kunst en cultuur
  • Milieu
  • Mobiliteit
  • Onderwijs
  • Openbaar vervoer
  • Openbare orde
  • Recreatie
  • Ruimtelijke ordening
  • Sociaal domein
  • Sport
  • Toerisme
  • Uncategorized
  • Veiligheid
  • Verbindend besturen
  • Verkeer
  • Volksgezondheid
  • Vrijwilligers
  • Vrijwilligers
  • Wethouder
  • Wonen en leefbaarheid
  • Zorg en welzijn

Berichtnavigatie

Oudere berichten

Contact

Wilt u een onderwerp bespreken met Belangen Buitengebied Coevorden of heeft u vragen?

Neem dan contact op met het secretariaat via telefoonnummer 06 44005977  of door een bericht te sturen naar info@bbc2014.nl.

Postadres

Secretariaat BBC2014
Markeweg 13
7854 PD Aalden

info@bbc2014.nl

https://www.facebook.com/BBC2014
© 2021 Belangen Buitengebied Coevorden   |   Fotografie door Ruud Janse Fotografie   |   Website door Sanne Nijboer