Met bloembollen de strijd aanbinden tegen eikenprocessierups

door Margreet Schuiling –   Vorige week trok een groep inwoners van Zweeloo ten strijde, gewapend met een schepje en zakken vol bloembollen. Op verschillende plekken in het dorp werden rondom eikenbomen voorjaarsbloemen geplant. Het doel was duidelijk. De Sweelers zijn klaar met de  eikenprocessierupsen en hun irriterende brandhaartjes. Dat straks her en der een prachtige bloemenzee verschijnt is een mooie bijvangst.

Maar hoe kunnen bloemen dan de eikenprocessierupsen verjagen? Dat kunnen ze niet, maar ze trekken wel insecten aan en die trekken op hun beurt de aandacht van kool- en pimpelmezen, boomklevers en de koekoek. En deze vogels kunnen wel helpen om de aantallen in de perken te houden. Door nu voorjaarsbloemen te plaatsen worden deze natuurlijke vijanden van de eikenprocessierupsen vroeg in het voorjaar actief, nog voor de rupsen brandhaartjes krijgen.

Initiatiefneemster Martine Ponstein, werd enthousiast nadat ze vorig jaar een oproep op Facebook zag van Jolanda Stultiens (uit Meppen) van Stichting Bloeiend Landschap. Ze trommelde een paar buren op, vroeg Dorpsbelangen Zweeloo om een bijdrage en nam contact op met de buitendienst van de gemeente Coevorden. Samen met de gemeente keken ze op welke plekken in het dorp de bollen het beste gepoot konden worden. Op die plekken wordt straks niet of minder gemaaid zodat de bloemen alle kans krijgen om in bloei te komen.

Een speciale bollenmix haalde Martine in Benneveld bij Gijsbert Six die ook andere dorpen in de omgeving in bloei wil zetten vanuit Stichting Bloeiend Landschap. In de mix zitten onder andere anemonen, narcissen, tulpen en blauwe druifjes. De bollen worden op tien plekken in Zweeloo gepoot. Martine en de andere inwoners uit Zweeloo – die meehielpen – kijken nu al uit naar het voorjaar. En ze hebben één verzoek aan u: “Geniet van de bloemen, maar pluk ze niet. Laat de natuur z’n werk doen!”

Mocht u denken, wat een goed idee! Dat zou bij onder onze eikenbomen ook kunnen… De anti-eikenprocessierupsenbollenmix (mooi scrabblewoord) is ook te koop bij de Coöp in Aalden.

Bij de foto : Initiatiefneemster Martine Ponstein druk bezig met het planten van de bloembollen rond de eikenbomen. De bloembollen bloeien vroeg in het jaar, zodat de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups ook al vroeg in het seizoen geactiveerd worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.