Vier boezem– en voetbalvrienden uit Sleen houden van aanvallen. Niet alleen op het voetbalveld, maar ook als gaat om de jacht naar bouwkavels. Een gevoel van euforie overheerst.
Woensdagmiddag zette het viertal op het gemeentehuis in Coevorden – onder het toeziende oog van wethouder Steven Stegen (BBC2014) – de handtekening onder het koopcontract voor vier bouwkavels. In mei gaat aan de Bontekoestraat in Sleen de schop de grond in en maakt de betonmolen overuren.
Blij verrast
Voor Jesmer Warmolts, Nordin Hoving, Arjan Goeree en Joran Hoving is het een droom die uitkomt. Dit is ook exact wat de vriendengroep voor ogen had. “We zijn echt blij verrast hoe snel de procedures zijn doorlopen. In het najaar van 2020 hebben we contact gezocht met de gemeente en onze plannen voorgelegd. Het balletje is toen heel hard gaan rollen.”
De vierkoppige woonalliantie uit Sleen ging in gesprek met beleidsmedewerkers van de gemeente Coevorden om de mogelijkheden te verkennen. “Vanuit de gemeente en provincie hebben we veel ondersteuning gekregen en dat heeft ons heel erg geholpen.”
Starters kansloos op oververhitte woningmarkt
Als starters was het viertal vrijwel kansloos op de oververhitte woningmarkt. Een zoekopdracht op Funda naar een koopwoning in Sleen leverde niks op. Verder zijn er lange wachtlijsten voor sociale huur en de huur in de vrije sector is onbetaalbaar. Jesmer Warmolts zegt daarover: “Met de hoge huizenprijzen is het ontzettend moeilijk om een woning te kopen en te huren. Het is simpelweg niet te betalen.”
“We trekken ons eigen plan!”
Vastberaden om toch in Sleen een woning te kunnen bemachtigen, grepen Jesmer, Nordin, Joran en Arjan hun kans en gingen op zoek naar een geschikte plek in het dorp waar ze zelf betaalbaar kunnen bouwen. “We kunnen niet wachten op projectontwikkelaars en wooncorporaties. We trekken ons eigen plan!” Eerst kwam een overcompleet voetbalveld in het vizier, maar dat bleek uiteindelijk vanwege de wet- en regelgeving geen optie. Daarna kwam de gemeente echter met een stuk grond waar eventueel vier woningen op gebouwd konden worden. Dat bleek een schot in de roos. “De gemeente dacht in mogelijkheden en dat gold ook voor beleidsmedewerkers van de provincie Drenthe.”
Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO)
De vier jongeren uit Sleen realiseren hun plannen in een zogeheten Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Volgens Jesmer is een CPO nog een van de weinige kansen om aan een betaalbare woning te komen. “Zeker als je niet ‘heel rijk’ bent, maar wel je woondromen wilt najagen.”
Actieve bijdrage
Samen met Nordin, Arjan en Joran verenigde hij zich in de CPO. Zonder tussenkomst van andere partijen – en dus zonder winstoogmerk – realiseren ze op deze wijze hun eigen nieuwbouwwoningen. Als toekomstige bewoners zijn ze vanaf het begin betrokken geweest bij het uitwerken van de plannen: “Er werd een actieve bijdrage gevraagd. We hebben veel vergaderd met projectbegeleiders van gemeente en provincie, maar ook met Patrick Linge van Koenen Bouw en financieel adviseur Renzo Boerma. We moesten veel beslissingen nemen en dat is in betrekkelijke korte tijd allemaal gelukt.”
Ontlading en blijdschap
Het resultaat is dat aan de Bontekoestraat – onderdeel van bestemmingsplan Jongbloed II – in mei de eerste twee- onder- een- kap woningen worden gebouwd, die goed passen bij wat het viertal wil terugzien in hun leefomgeving.
Voor Jesmer, Nordin, Arjan en Joran is een betaalbare woning in hun geboortedorp Sleen niet meer een stip op de horizon, maar een droom die ze snel gaan verwezenlijken. “Het moment van ondertekening zorgde voor ontlading en blijdschap. We staan te popelen om met de bouw te beginnen.”
Bij de foto v.l.n,r. : Arjan Goeree, Joran Hoving, Nordin Hoving en Jesmer Warmolts uit Sleen trokken hun eigen plan voor betaalbare woningen in hun geboortedorp. In mei gaat de schop de grond in en realiseren ze aan de Bontekoestraat hun droomproject. (Foto: Bert Haan)