Japanse duizendknoop1 pixabay

BBC2014 wil Japanse Duizendknoop met wortel en tak uitroeien

Belangen Buitengebied Coevorden (BBC2014) wil korte metten maken met de Japanse Duizendknoop, de moeder aller onkruid. De grootste fractie in de gemeenteraad van Coevorden is dan ook content met de aandacht van de gemeente voor een effectieve bestrijding van de Japanse Duizendknoop. Kosten voor een effectieve bestrijding zouden op €150.000,- per jaar uitkomen. En dit drie tot vijf jaar lang.

Het budget zal vooral worden aangewend voor onderzoek naar wat financieel nodig is voor een effectieve bestrijding van de Japanse Duizendknoop. En om voorlichtingscampagnes voor inwoners te organiseren om het leven van deze alles-overwoekerende plant zo zuur mogelijk te maken.

Ton Soppe (BBC2014): “niets doen is geen optie
Ton Soppe (BBC2014) is er duidelijk over  “We staan volledig achter dit collegebesluit. Niets doen zal alleen maar tot meer kosten leiden. De schade aan onze openbare ruimte wordt steeds groter, en aan het einde van de rit zijn de kosten om aangetaste gebouwen en infrastructuur te vervangen nog vele malen hoger. Belangrijk is dat ook aangrenzende partners, zoals het waterschap, meedoen in de bestrijding. Anders is het dweilen met de kraan open.”

BBC2014 dringt aan op adequate maatregelen
Soppe, die ook voorzitter is van de raadswerkgroep biodiversiteit, heeft in een van de laatste commissievergaderingen nogmaals aangedrongen op adequate maatregelen. “Standpunt van onze fractie is liever nog vandaag beginnen met de bestrijding dan morgen. En of dit nu gaat gebeuren door Bonte Bentheimer varkens of door een bladvlo, dat is ons om het even. Doorpakken nu!”

Sterke groeikracht
Dat de gemeente hier zo spoedig mogelijk werk van moet maken, blijkt volgens Ton Soppe uit het feit dat de Japanse Duizendknoop (Fallopia japonica) tot de meest invasieve exoten wordt gerekend. “Is de plant eenmaal gevestigd, dan is hij zeer moeilijk weer weg te krijgen. Door zijn sterke groeikracht worden inheemse plantensoorten verdrongen.”

Er zijn diverse werkwijzen van bestrijding onderzocht, welke het meest effectief is moet volgens Ton Soppe nog blijken. “Dé methode om er vanaf te komen is helaas nog niet ontdekt. Dat maakt het heel lastig om hem te bestrijden.”

Zoektocht
Vooralsnog blijft het daarom een zoektocht naar de beste aanpak  Inmiddels zijn er allerlei tactieken bedacht om de plant een kopje kleiner te maken: stomen, branden en elektrocuteren. Er wordt van alles bedacht, maar die plant is niet voor een gat te vangen. Hij houdt het ontzettend lang vol.

Bonte Bentheimer varkens als wapen
Bij de Drentse Golfclub (DGC) De Gelpenberg en vakantiepark Landal Aelderholt in Aalden is wel heel bijzonder personeel aan het werk gezet om de bestrijding van de Japanse duizendknoop. Sinds vorige week lopen 22 Bonte Bentheimer varkens – die zijn ingehuurd van boerderijwinkel ’t Zwien uit Gees – op een afgezet stuk grond. De varkens hebben van hun baas een belangrijke opdracht meegekregen: de Japanse Duizendknoop op de golfbaan en het vakantiepark met wortel en tak uitroeien.

De varkens zitten continue met de neus in de grond en ze bijten daar de worteltjes door. Ze zijn hard aan het werk, maar die wortels zitten echter diep, wel zo’n twee tot drie meter. Dan zijn de varkens dus nog wel even bezig om de plant uit te putten……”

Blavlo
Een andere werkwijze waar Soppe naar verwijst en nog maar net ontdekt is, is de bestrijding met een bladvlo. Deze wijze van bestrijden lijkt heel effectief; zodra de Japanse Duizendknoop is bestreden zal ook de bladvlo verdwijnen aangezien deze alleen in leven blijft door de exoot.

Beheersbaarheid
De Japanse duizendknoop voor eens en altijd uitroeien, dat zit er waarschijnlijk niet in. “Als we de deskundigen moeten geloven is dat inderdaad een utopie. Het gaat vooral om het aspect van beheersbaarheid”, besluit Ton Soppe.

Foto: Pixabay

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.