Vrijlliger Willem Post; Geesbrug

BBC2014 zet Vrijwilligers in schijnwerper

De komende maanden zet de partij een groot aantal inwoners in de schijnwerpers. Dit keer staat Willem Post uit Geesbrug centraal. Al bijna een halve eeuw nauw verbonden aan de 75-jarige voetbalclub VCG.

Het verenigingsleven ‘drijft’ op de brede inzet van vrijwilligers. Ze worden dan ook terecht wel ‘het  cement’ in de samenleving genoemd. Dankzij de inzet van vrijwilligers die iets voor anderen doen, kan iedereen betrokken blijven bij de maatschappij en dus ook bij de sportverenigingen. Zonder vrijwilligers houden we een schraal beeld van de samenleving over. Vrijwilligerswerk voegt volgens Belangen Buitengebied Coevorden bovendien altijd iets extra’s toe. 

Willem Post: “Geesbrug is met ruim 1.200 inwoners een hechte gemeenschap en daarin speelt de voetbalclub een centrale rol”

In het dagelijks leven werkt Willem Post als buitendienstmedewerker bij de gemeente Coevorden, maar een groot deel van zijn vrije tijd staat al ruim 45 jaar in het teken van de plaatselijke voetbalclub. “Het is een belangrijk deel van mijn leven geworden.”
VCG is voor Post veel meer dan een voetbalclub. “Het is ook een bindmiddel. Geesbrug is met 1.200 inwoners een hechte gemeenschap en daarin speelt de voetbalclub een centrale rol. We kunnen een beroep doen op een grote schare vrijwilligers en dat is tekenend voor de betrokkenheid van onze leden.”

Sportpark De Heidepol
Voor de poorten van sportpark De Heidepol in Geesbrug – de thuishaven van VCG – tuurt Willem Post over de velden. Hij is er groot gebracht. Als jongetje speelde Post eerst in welpen en al rap kreeg hij in de gaten dat het zijn roeping was keeper te worden. Dat bleek een gouden greep. Al op 16-jarige leeftijd maakte hij als doelman zijn debuut in de hoofdmacht en nam twintig jaar later afscheid van het prestatievoetbal. Post groeide uit tot duizendpoot van de zaterdag vijfde klasser. Tal van kaderfuncties zijn bij hem in vertrouwde handen.  

Geen dag zonder voetbal
De voortwoekerende coronacrisis heeft de sport voorlopig opnieuw naar het tweede plan verwezen. Vrijwel verlaten sportvelden, geen reuring in de kantine. Voor Willem Post is het een onwerkelijke situatie. De gedrevenheid straalt uit zijn ogen. “Ik kan eigenlijk geen dag zonder voetbal, maar ik ben niet aan het nadenken over hoe we zo snel mogelijk weer aan spelen komen. Voetbal is opnieuw even bijzaak geworden”, realiseert Post zich. Toch wordt ook een club als VCG geraakt door de crisis. “Bij ons is de derde helft minstens zo belangrijk als de eerste en tweede helft. De derde helft is het moment waarop je gemoedelijk met elkaar napraat over de wedstrijd. Dat is natuurlijk nu wel een groot gemis. Niet in de laatste plaats qua inkomsten.”

Lopende zaken
Op dit moment is Willem Post naast  bestuurslid ook teamleider van de hoofdmacht van VCG. Er mag dan voorlopig even niet gevoetbald worden, maar achter de schermen is Post druk bezig om de lopende zaken te behandelen van de club, die dit jaar het 75-jarig jubileum viert.

Bij de foto: In het dagelijks leven werkt Willem Post als buitendienstmedewerker bij de gemeente Coevorden, maar een groot deel van zijn vrije tijd staat al vele jaren in het teken van voetbalvereniging VCG uit Geesbrug. (Foto: Gerda Looije)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.