Door de corona-aanpassingen in de dienstregeling was Zweeloo aanvankelijk aantrekkelijker geworden als startpunt voor een OV-reis. De bussen reden overdag elk half uur, wat ze eerst alleen in de spits deden. Met ingang van 3 januari a.s. komt de “pre-corona”-dienstregeling echter grotendeels terug en kunnen reizigers vanuit Zweeloo buiten de spits, nog maar 1 x per uur naar en van Emmen, en naar en van Zwolle (en verder) reizen.
Willy-Anne van Stiphout, lid van Reizigers Openbaar Vervoer (Rover), noemt het jammer dat de voor Zweeloo en omgeving gunstige “corona”-dienstregeling niet voortgezet gaat worden. “Vanaf januari dus niet meer elk uur een bus naar en van Coevorden, en niet meer elk half uur een bus naar en van Emmen, en niet meer de mogelijkheid om elk half uur hetzij via Beilen, hetzij via Hoogeveen naar en van Zwolle en verder te reizen. Dat is niet goed voor de dorpen. Stiekem had ik natuurlijk gehoopt dat de verbeteringen – die in de huidige “corona”-dienstregeling zitten – zouden worden voortgezet.”
Die verbeteringen waren echt significant……..:
Lijn 22 Assen-Zweeloo wordt nu bijna de hele dag (tot ca 20.00 uur) standaard verlengd tot Emmen en vertrekt niet op de “knoop” van kwart over het uur, maar een half uur later.
Daardoor kunnen inwoners uit Zweeloo en omliggende dorpen niet alleen 2x per uur naar en van Emmen reizen, maar ook 2x per uur hetzij via Beilen (lijn22, om kwart voor) hetzij via Hoogeveen (lijn27, om kwart over) op de NS-trein naar Zwolle stappen en verder reizen.
Daarnaast rijdt lijn 25 (Zweeloo-Coevorden) bijna de hele dag 1x per uur.
Hub als prettige verblijfplaats voor reizigers
Inmiddels wordt er vaart gezet achter de realisatie van een volwaardige ‘hub Zweeloo”. Als alles volgens plan verloopt moet deze belangrijke voorziening eind 2021 een feit zijn. Hubs worden gezien als schakels binnen de OV-reis. Het idee is om aan de Hoofdstraat in Zweeloo een knooppunt in te richten dat een prettige verblijfplaats is, maar ook bijdraagt aan een snelle overstap. Er komen verschillende voorzieningen samen, zowel voor de reiziger als de niet-reiziger. Denk aan wachtruimtes, watertappunten en wifi, maar ook bijvoorbeeld aan pakketpunten en winkels met streekproducten. Op die manier kan de hub een sociaal economisch knooppunt voor het dorp zijn. Het idee van een comfortabele overstap spreekt de reizigers natuurlijk erg aan, maar ook de combinatie van de sociale omgeving is interessant.
Groene omgeving
De hub Zweeloo ligt vrijwel in het dorp, in een groene omgeving met rustieke boerderijen. Vanuit hier reis je per bus naar Beilen / Assen, Coevorden, Emmen of Hoogeveen. Pas in 2018 is deze halte tot hub verweven. Inwoners konden ideeën aandragen die tijdens een inloopavond werden beoordeeld. De bewoners van Zweeloo hebben vervolgens een hubcommissie opgericht om mee te denken. Daarin zit Willy Anne van Stiphout namens de BOKD (vereniging voor Drentse dorpen en dorpshuizen).
Voldoende wensen
Zweeloo is nu nog een groot eilandperron. Met twee haltes, twee wachthokjes en in het midden een fietsstalling. Je bent er overgeleverd aan de elementen en ook je fietszadel zal niet droog blijven. De hubcommissie heeft dus nog wel wat te wensen. Een overdekte wachtruimte bijvoorbeeld, maar ook een overdekte fietsenstalling op een andere plek. Het midden van het perron moet een prettige verblijfsplek zijn, met veel groen en comfort, een openbaar toilet en een watertappunt. Maar het belangrijkste is misschien nog wel dat het past in de omgeving en de sfeer van de regio uitstraalt. Een P+R past hier bijvoorbeeld niet”, zegt Willy-Anne. “Mensen die met de auto naar Emmen willen, rijden die 10 minuten wel door. We zien daarom meer in een kiss & ride dan in een parkeerplaats.”
…maar wel goede verbindingen
Door de corona-aanpassingen in de dienstregeling is Zweeloo aantrekkelijker geworden als startpunt voor een OV-reis. De bussen rijden nu overdag elk half uur, wat ze eerst alleen in de spits deden.
Bovendien is het een prima uitvalsbasis, voor recreatie. Zweeloo is een kunstenaarsdorp met mooie wandelingen die je langs de onderwerpen van beroemde schilderijen brengen. Willy-Anne: “Wat nu nog ontbreekt is een bordje dat je in de goede richting wijst. Op een paar minuten lopen kom je het startpunt van de drie wandelroutes tegen, maar idealiter word je daar al op het perron voor geënthousiasmeerd.”
Hub Zweeloo eind 2021 gereed
Als hub Zweeloo klaar is moet hij een deur openen om recreanten naar de prachtige omgeving te trekken. Willy-Anne hoopt dat de bouw begin 2021 kan beginnen en eind 2021 klaar kan zijn. “Voor die tijd werken we nog met de gemeente Coevorden aan een inloopavond om de definitieve plannen te bekijken. De hub moet verder ook aantrekkelijk zijn voor de inwoners van Zweeloo. Daarom hopen we dat de “coronadienstregeling” met elk half uur een verbinding met Emmen behouden blijft.”