Lange tijd moest het buitengebied met lede ogen toezien hoe de rest van Nederland zich steeds sneller kon ontwikkelen dankzij snelle breedbandnetwerken.
Die tijd lijkt voorbij, nu bewoners zelf de handen ineenslaan om de glasvezelkabel ook door te trekken naar het zogeheten ‘onrendabele gebied’. Met glasvezel komen er veel meer mogelijkheden voor optimaal gebruik van internet. De koperkabel is niet langer geschikt om alle diensten die de komende jaren zullen worden ontwikkeld bij de mensen thuis te brengen. De capaciteit van bestaande netwerken bereikt haar grenzen.
Meerdere laptops en tablets
Ruud Janse, de vaste huisfotograaf van Belangen Buitengebied Coevorden, weet vanuit de praktijk hoe belangrijk snel internet is. Met zijn bedrijf Ruud Janse Fotografie maakt, bewerkt, retoucheert en digitaliseert hij beelden en foto’s. ‘Verder ben ik actief met het voorbereiden van drukwerk en met het bedrukken van producten en kleding. Naast deze activiteiten ben ik technisch beheerder van een aantal websites.”
Hadden we vijf jaar geleden misschien alleen nog een laptop en heel misschien een iPad in huis; tegenwoordig is het heel normaal dat elk gezinslid een eigen smartphone heeft en dat er ook meerdere laptops en tablets zijn aangesloten op internet. Dat vraagt volgens Janse om een internetverbinding met veel capaciteit. Ondertussen blijft het aantal apparaten met een internetverbinding groeien.
Veel online
Ruud Janse is niet alleen professioneel fotograaf, maar ook een allround IT-er. ‘Ik ben dus veel online en gebruik dagelijks het internet, voor zowel upload als download activiteiten. De up- en downloads variëren in grootte en aantal. Niet alleen de bestandsoverdracht gaan bij mij over het internet. Meer en meer communiceer ik via het internet, zoals met skype, WhatsApp e.d., maar ook remote support, waarbij ik servers, waar ook ter wereld, kan overnemen en daar beheertaken op kan uitvoeren.’
Toekomstige bandbreedte
‘Ik ondervind weliswaar geen problemen, omdat ik een redelijk fors kabelabonnement heb en het technisch goed heb ingericht. Ik kan met een gerust hart mijn werk doen, terwijl de kinderen online games spelen. Ondanks dat ik het goed voor elkaar heb, zou ik graag overgaan naar een glasvezel oplossing. De belangrijkste reden om over te stappen is de toekomstige bandbreedte. Het kopernetwerk heeft zijn beperkingen. Glasvezel is daar een prachtige toekomstgerichte oplossing voor.’
Niet alleen zakelijk, maar ook privé, zal de vraag volgens Ruud Janse naar online verkeer groter worden. “Online winkelen, bankieren is al standaard, maar meer en meer komen daar andere diensten bij. Zeker gezinnen met kinderen zijn ‘overgeleverd’ aan de online wereld. De nieuwe generatie leeft via het internet. Game consoles, laptops, tablets, telefoons worden online gebruikt voor communicatie, school en nog veel meer toepassingen.”
Zorgalarm-installaties
Ook voor ouderen is het internet belangrijker geworden. “Online consulten bij een arts of specialist, medicijnen bestellen en zorgalarm-installaties zijn geen uitzondering meer. Het zal niet al te lang meer duren, of de bloeddruk meten kan via het internet. Al die toepassingen hebben behoefte aan hun eigen bandbreedte, die bandbreedte zal alleen maar toenemen. Het is van belang, dat we het netwerk voorbereiden voor de toekomst, voordat we aan de beperkingen komen van het koper netwerk.”
Het huidige kopernetwerk kent zijn beperkingen en zal over een aantal jaren niet meer de bandbreedte kunnen leveren, die de maatschappij zal verlangen. De online diensten zullen toenemen, alsmede de bandbreedte van die toepassingen.‘
Bijschrift foto: Ruud Janse uit Aalden is een groot voorstander van glasvezel. “Voor zowel de klein- als de grootgebruiker is het van belang, dat de bandbreedte voor de toekomst wordt gegarandeerd!” (Foto: Jos Grootscholten)