Coevorden worstelt met de stedenband die ze ruim twintig jaar geleden is aangegaan met Brest. Dat doet ook fractiespecialist Henk Mulder van BBC2014. De inwoner van Schoonoord – die vorig jaar met een delegatie van de Coevorder raad een werkbezoek aan Brest bracht (zie foto) – maakt zich grote zorgen. “Wat doen we als gemeente Coevorden met de zeer instabiele situatie in Wit-Rusland?”, vraagt Mulder zich af. “Door het regime is in augustus 2020 overduidelijk verkiezingsfraude gepleegd en de oppositie wordt sindsdien zwaar onderdrukt. De protesten worden met harde hand de kop ingedrukt en van een democratisch proces is in het land dan ook totaal geen sprake.”
Afgelopen week – tijdens de commissievergadering – kwam de stedenband met Brest opnieuw aan de orde. Aanleiding was een ingekomen brief van Bernard Ensink, waarin de stedenband vanwege de precaire omstandigheden weer ter discussie werd gesteld.
Brest belangrijke logistieke hub voor transport per spoor
Henk Mulder legt uit dat de hechte band met Brest al twintig jaar bestaat. “De stad in het zuiden van Wit-Rusland – aan de Poolse grens – staat vooral bekend als een internationaal spoorwegknooppunt. Brest is een belangrijke logistieke hub voor transport per spoor: van Europa naar Rusland, waar Coevorden ook de vruchten van zou kunnen plukken. In dat licht ging het voor Coevorden destijds niet alleen om idealisme en sociaal-culturele uitwisselingen, maar lag er ook een economisch belang in het verschiet.”
Economisch belang ver weggezakt
Mulder benadrukt dat het economische belang inmiddels ver is weggezakt. “De solidariteit met de bevolking allerminst. We hebben nog zeker de verplichting om ons te bekommeren om wat er in het land met de schending van de mensrechten gebeurt. Als alle banden worden doorgesneden dan zullen ook alle contacten verbroken worden. Dat mag niet gebeuren. De gemeente Coevorden heeft de afgelopen maanden – zowel mondeling als schriftelijk – bij de burgemeester van Brest afkeuring laten blijken over de situatie, maar daarop is helaas geen officiële reactie gekomen vanuit Brest.”
Hart onder de riem steken
De fractie van BBC2014 wil volgens Henk Mulder steun blijven betuigen aan de oppositie en ze blijvend een hart onder de riem steken. “Dit alles onder het motto “meepraten helpt altijd nog meer dan over praten”. De officiële contacten tussen Coevorden en Brest zijn op dit moment praktisch bevroren, maar er wordt nog steeds morele steun aan de oppositie gegeven. “We blijven de ontwikkelingen op de voet volgen en zullen ons op een later moment beraden over de officiële betrekkingen met Belarus.”
Wit-rood-witte vlag wappert op Coevorder gemeentehuis
De solidariteit van Coevorden met het Belarussische volk werd zondag ook publiekelijk getoond. Tijdens de Internationale Dag van de Solidariteit met Belarus werd de wit-rood-witte vlag op het gemeentehuis gehesen. De vlag die symbool staat voor vreedzame democratie in Belarus.