Klaartje Schouten: Gewoon jezelf zijn bij de Adrianahoeve in Meppen
“Een dag of meerdere dagen naar een dagbesteding gaan kan mensen uit hun isolement halen en tegelijkertijd mantelzorgers ontlasten. Dat laatste is ook erg belangrijk. Het is niet gemakkelijk om te gaan met dementie”, aldus Klaartje Schouten van de Adrianahoeve in Meppen.
Je leven leven zoals je dat deed voor je ziekte. Dat is geen vanzelfsprekendheid voor mensen met dementie. Maar bij de Adrianahoeve in Meppen kan het wel. In november 2016 opende Klaartje Schouten, na een grote verbouwing, de deuren van haar dagbesteding aan de Mepperstraat 22. Haar insteek is dat iedereen die bij haar komt gewoon een goede dag heeft. Geen entertainment dus, gewoon gezellig samen de dag doorbrengen.
Partijleden van Belangen Buitengebied Coevorden (BBC2014) liepen een dag mee in de Adrianahoeve. Ze maakten de volgende reportage:
“Voor een spelletje is er altijd wel iemand in de buurt. Maar wil je gewoon rustig de krant lezen dan kan dat ook. Niks moet. ‘Doe maar gewoon’ zegt mijn moeder altijd. En dat is ook zo. Ik probeer altijd te kijken naar wat iemand zelf leuk vindt’, legt Klaartje uit.
Hobby moeten opgeven
Vaak zie je dat dementerende mensen hun hobby hebben moeten opgeven door hun ziekte. Wanneer ik hoor dat een cliënt vroeger veel ging vissen, dan ga ik gericht op zoek ga naar een vrijwilliger die het ook leuk vindt om te vissen en dan proberen we het samen weer op te pakken door de mensen te ondersteunen daar waar nodig. Er hebben zich inmiddels al een aantal vrijwilligers bij ons aangesloten. Daar ben ik natuurlijk erg blij mee. De vrijwilligers die meegaan, staan er tijdens die uitstapjes trouwens nooit alleen voor. Er staat altijd een verzorgende paraat die direct kan komen wanneer dat nodig is.”
Nachtje logeren
Als je je goed voelt dan smaakt het eten beter en eet je net een hapje meer,’ vertelt Geert aan de keukentafel. Hij voelt zich duidelijk op zijn gemak in de dagbesteding van de Adrianahoeve. En dat is fijn want hij blijft vannacht weer een nachtje logeren. Zo komt zijn familie even tot rust. En ook al snapt hij niet helemaal waarom hij niet thuis kan zijn, hij berust zich erin omdat hij voelt dat hij bij Klaartje Schouten in goede handen is.
Kwestie van respect
Rustig beantwoord ze zijn vragen, en nog eens, als hij na een paar minuten precies dezelfde vragen stelt. Ze kent hem goed want hij komt al een tijdje bij haar over de vloer. Ze weet dan ook precies wat ze moet zeggen om hem gerust te stellen. ‘Het is ook een kwestie van respect’, zegt Klaartje. ‘Ik probeer ervoor te zorgen dat ik continu respectvol blijf ten opzichte van de mensen die hier komen.
Bewust proces
Als zorgverlener heb je geleerd hoe je ermee moet omgaan, maar als dementerende of als partner van een dementerende weet je dat niet. Er wordt een diagnose gesteld en je gaat weer naar huis. Er is weinig tot geen psychosociale ondersteuning. Terwijl dat ontzettend belangrijk is. Want hoe zie je je toekomst voor je? Dementie is een heel heftig en bewust proces. Je raakt jezelf kwijt en dat is beangstigend. Je hebt dan ook het volste recht om je down te voelen. Maar voor je partner, die zo zijn best doet, is het verschrikkelijk om de persoon waar hij of zij zo van houdt te zien veranderen. Als je na een huwelijk van 50 jaar ineens iedere dag hoort dat je zijn/haar man of vrouw niet bent, en er elke keer boos op je gereageerd wordt, dan ga je iedere avond met een gebroken hart naar bed. En daarom is professionele ondersteuning bij dementie echt hard nodig.’
Leren om er liefdevol mee om te gaan
Klaartje is niet de enige die er zo over denkt. Haar gedachten sluiten aan bij die van Hoogleraar Langdurige Zorg en Dementie Anne-Mei The, die stelt dat er verhoudingsgewijs teveel aandacht gaat naar onderzoek naar de oorzaken van dementie en te weinig naar de belevingswereld van dementerenden en hun partners. ‘Dementie genezen zit er toch niet in de komende decennia. Wel kunnen we betere zorg bieden door te kijken wat dementeren en hun partners nodig hebben, en door hen te leren hoe ze ermee om kunnen gaan. Voor de mantelzorger is het belangrijk dat de zorgverlener de zorg zo flexibel mogelijk kan leveren zodat de mantelzorger ontlast wordt waar hij/zij dat nodig vindt. Als iemand bijvoorbeeld vooral ’s avonds in de war is, dan moet het mogelijk zijn om ’s avonds zorg te bieden. De Adrianahoeve biedt geen woongelegenheid maar door de logeermogelijkheid wordt er wel een tijdelijke 24-uurszorg geboden.
Mantelzorgers ontlasten
Zo kunnen kleinschalige dagbestedinginstellingen zoals de Adrianahoeve mantelzorgers ontlasten waardoor thuis wonen langer mogelijk is. Ten opzichte van de geijkte zorginstellingen is er ook vaak meer tijd voor de mensen en dat is belangrijk. Ook al werkt je hoofd niet meer zoals vroeger, je wilt als mens behandeld worden en dat moet ook.’
Klaartje kwam in 2008 in Meppen wonen. Ze werkte voorheen parttime als verzorgende in een verzorgingshuis en later als nachtverzorgende in de wijk. Daarbij verzorgde ze ook haar eigen moeder die dementerende was. Deze twee dingen werden echter steeds moeilijker te combineren. Steeds vaker kwam de gedachte in haar op om zelf een dagbesteding op te zetten. Vier jaar geleden besloot ze ervoor te gaan. Dat het een heel geregel was behoeft geen uitleg. Het overhevelen van de zorgtaak naar de gemeentes zorgde landelijk voor heel wat uitdagingen, waar ook Klaartje tegen aan liep. Gelukkig dacht de gemeente Coevorden met haar mee. Toen ze vorige maand, op de verjaardag van haar moeder, eindelijk open kon gaan, gaf dat haar een ‘onbeschrijfelijk’ gevoel.
Meer weten?
Wilt u meer weten over de Adrianahoeve? Loop gerust even binnen. Klaartje vertelt u graag meer onder het genot van een kop thee of koffie. Aangezien het ontzettend goed en voorspoedig verloopt, is Klaartje bovendien ook naarstig op zoek naar vrijwilligers. Op de site: www.adrianahoeve.nl vindt u veel informatie.