2022-jan Jan Hidding uit Gees

Jan Hidding (54) : “Een dorp zonder buurtsuper en school is niet het einde. Gees levert het bewijs”

Geen school, buurtsuper of bakker, maar dat is niet het einde van de leefbaarheid in een dorp. Gees levert hiervoor het bewijs. “Een dorp zonder een buurtsuper en school kan zelfs wel degelijk groeien”, zegt Jan Hidding.

Hij is bestuurslid van Plaatselijk Belang Gees en ronduit positief gestemd over de ontwikkelingen in zijn dorp. “Het is een kwestie van anders gaan denken: We hebben optimaal gebruik gemaakt van de nieuwe omstandigheden. Niet kijken naar wat er niet meer is, maar kijken wat we kunnen doen om in ons dorp goed te kunnen leven.”

Onvermijdelijk
Dat de beide dorpsscholen in Gees destijds dichtgingen, zorgde uiteraard voor de nodige ophef en dat was terecht. De 54-jarige Hidding zegt daarover : “Dorpsbewoners zagen die laatste basisschool als een belangrijke ontmoetingsplek. Sluiting voelde alsof het hart uit de dorpsgemeenschap werd gehaald. Van de andere kant was het door de afname van het aantal leerlingen tegelijk ook onvermijdelijk. En wat blijkt nu: Gees telt weer meer dan tachtig kinderen in de basisschoolleeftijd.”

Eigen woonomgeving
De ophef rond de sluiting van de scholen en de buurtwinkel is helemaal geluwd. Jan Hidding weet inmiddels uit eigen ervaring dat het verdwijnen van basisvoorzieningen niet altijd negatief hoeft uit te pakken. “Het is vooral de eigen woonomgeving die bepalend is. En daar zijn de inwoners van Gees eigenlijk heel tevreden over, al blijft er natuurlijk altijd wat te wensen. Niemand is uit ons dorp vertrokken omdat de stekker uit de school en de buurtsuper ging. Er komen zelfs nog gezinnen met kinderen bij.”

Andere factoren spelen rol ; openbaar vervoer belangrijk
De vraag rijst dan ook of andere factoren een rol spelen. “Kijk even naar de tijd waarin we leven. Steeds meer mensen laten hun boodschappen simpelweg thuis bezorgen. En daarnaast is de woningmarkt nu dermate oververhit, dat woningzoekenden best bereid zijn om wat verder te rijden voor hun boodschappen of om hun kinderen naar een school in een dorp verderop te brengen”, zegt Hidding, terwijl ondertussen de bus van Qbuzz door het dorp rijdt. De bus verbindt Gees zeven dagen per week met Oosterhesselen en Hoogeveen. “Dat is een mooie ontwikkeling, want het openbaar vervoer moeten we voor het dorp behouden.”

In Gees gonst het van de activiteiten
Verder niet onbelangrijk: in Gees gonst het van de activiteiten. “Van Zomermarkt tot Gees in Wintersfeer en van Fly-In Gees tot klootschieten en niet te vergeten de jaarlijks schoonmaakdagen. Het zorgt voor reuring en brengt gezelligheid, zulke evenementen”

Dorpsbudget om leefbaarheid in dorp te vergroten
In nauwe samenwerking met de inwoners van Gees zet Plaatselijk Belang zich in voor het vergroten van de leefbaarheid van het dorp. Zo is er onder meer een Dorpsbudget beschikbaar. Op aangeven van dorpsbewoners worden er projecten ontwikkeld. “In 2021-2022 hebben we vanuit de gemeente Coevorden € 12.340,- aan Dorpsbudget beschikbaar voor de leefbaarheid van ons dorp. Om dat geld goed te besteden hebben we inwoners met een huis-aan-huis brief gevraagd, net als afgelopen jaren, een plan in te dienen. Inmiddels zijn er veel mooie projecten gerealiseerd.”

Niet de man die op zijn gat kan zitten
Jan Hidding is bepaald niet de man die op zijn gat kan zitten, zo zit hij niet in mekaar. “Ik ben altijd wel bezig en probeer mensen te helpen. Dan voel ik me in mijn element.” Hidding is werkzaam als assemblagemedewerker bij Fokker in Hoogeveen en bovendien voorzitter van de ondernemingsraad van deze vestiging. Ook in deze rol komt hij op voor de belangen van de medewerkers. “Ik houd van afwisseling. Vergeleken met mijn dagelijkse werkzaamheden wordt er in de ondernemingsraad (OR) een andere manier van denken en doen gevraagd. We hebben een divers samengestelde ondernemingsraad zodat we alle personeelsleden zo goed mogelijk kunnen vertegenwoordigen.”

Aalden en Zweeloo is tweede thuis
Aalden en Zweeloo is het tweede thuis van Hidding. Er wonen veel familieleden en vrienden en Jan is heel betrokken bij vv Sweel. “De samenhorigheid en noaberschap, samen de schouders eronder. Dat kenmerkt Aalden en Zweeloo en daarin zie ik ook veel overeenkomsten met mijn eigen dorp.”

Trouwe supporter van vv Sweel
Jan is naast trouwe supporter van vv Sweel ook al vele jaren actief als verenigingsscheidsrechter. De voetbalman houdt wel van uitdagingen en staat in het veld zijn mannetje. “Als scheidsrechter kan ik helemaal mijn ei kwijt. Ik hou van mannelijk voetbal en probeer tijdens de wedstijd veel contact met spelers te hebben.” Verder is zijn nuchterheid een belangrijk wapen. “Ik raak niet snel in de war”, zegt hij met glimlach. “Ben niet direct van slag als het even wat minder loopt. Ik laat me binnen en buiten de lijnen niet gek maken. En niet te vergeten: geconcentreerd blijven tot het einde.”

Niet iedereen weet wat te doen bij hartstilstand
Over dat laatste gesproken, zijn gedachten gaan nog vaak terug naar 27 mei 2018. Jan Hidding stond als supporter langs de lijn op ’t Alterbarg, maar kwam met drie omstanders onmiddellijk in actie toen scheidsrechter Edwin Assen werd getroffen door een hartinfarct.  Niet iedereen weet wat te doen bij een hartstilstand. Het is ontzettend belangrijk dat er mensen zijn die kunnen reanimeren en bekend zijn met de AED. Jan heeft een EHBO-diploma en hield het hoofd koel. Er was voor hem slechts één motto: kom onmiddellijk in actie!

Moment van aarzeling kan al fataal zijn
“Je ziet en je voelt dat er geen tijd meer is om na te denken: een moment van aarzeling kan al fataal zijn.” De stappen die op zo’n moment gemaakt worden zijn volgens Jan van levensbelang. “Een reanimatie zo snel mogelijk opstarten is het meest spannend. De kennis én de apparatuur moet immers direct beschikbaar zijn. Edwin had in dit geval veel geluk, aangezien er voldoende vakbekwame mensen waren die eerste hulp konden bieden en konden reanimeren. Dit heeft letterlijk zijn leven gered.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.