Doneerring

Raadsbrede steun motie BBC2014 voor doneerringen rond prullebakken

Raadsbrede steun motie BBC2014 voor doneerringen rondom prullenbakken: “Gooi je plastic flesjes en blikjes niet weg bij het afval, maar maak een ander blij met het statiegeld”

De door raadslid Jan Tempels van Belangen Buitengebied Coevorden (BBC2014) geïnitieerde motie voor doneerringen rondom prullenbakken in de gemeente Coevorden, is dinsdagvond tijdens de gemeenteraadsvergadering unaniem aangenomen.

“Goed voor het milieu en menswaardig, want niemand hoeft meer op de kop in de prullenbak op zoek naar statiegeldflesjes”, betoogde Tempels. De ringen zijn volgens het raadslid van BBC2014 al erg succesvol in andere plaatsen en zouden ook voor de gemeente Coevorden een uitkomst kunnen bieden.

Gooi je plastic flesje en blikjes niet weg bij het afval, maar maak een ander blij met het statiegeld. Dat is de gedachte van de doneerring. “Als je het flesje of blikje in de houder plaatst, kunnen inwoners die het kunnen gebruiken het flesje eruit halen om het in te leveren voor statiegeld. Zo biedt de doneerring minder draagkrachtige mensen de mogelijkheid op een waardige manier flesjes en blikjes in te zamelen voor statiegeld”, zo gaf Tempels een nadere onderbouwing.

De doneerring, een ijzeren houder in de vorm van een halve maan met gaten voor de flesjes, zal als het aan Tempels ligt worden gemonteerd op openbare afvalbakken op drukbezochte locaties in de stad, zoals langs looproutes in de binnenstad, rond het EDS-plein en in de buitendorpen.

Jan Tempels opperde verder om kunstenaars te vragen mee te denken over het ontwerp van de ring. “Iets met ganzen zou voor Coevorden natuurlijk goed kunnen.’’

Het systeem moet eveneens tot minder zwerfafval leiden. Dat is ook in Coevorden een probleem. Juist woensdag trokken zo’n 1400 leerlingen eropuit om zwerfafval op te ruimen. De actie ‘Coevorden in 1 dag schoon’ begon ’s ochtends op het schoolplein van cbs De Schutse in Aalden.

Nederland kent sinds 1 april dit jaar statiegeld op blikjes. De 15 eurocent extra die een drankje daardoor kost, wordt terugbetaald bij inlevering van het lege blikje. Op 1 juli 2021 ging het statiegeldsysteem op kleine plastic flesjes van frisdranken en water al in. Vooral in het begin, voor de invoering van de doneerring, hadden gemeenten last van statiegeldjagers die prullenbakken openbraken en vuilnis op straat kieperden.

Foto: The Happy Activist

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.