Mark Mulder (37) maakte een succesvolle switch in zijn loopbaan.

Leerkracht Mark Mulder (37) van o.b.s. De Woert in Oosterhesselen: ‘Wees niet bang om jouw dromen na te jagen’

Belangen Buitengebied Coevorden (BBC2014) wil er ook in de komende jaren voor zorgen dat kinderen in een veilige, gezonde en stimulerende omgeving les kunnen krijgen. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor (nieuwe) schoolgebouwen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en speciaal onderwijs. Deze gebouwen moeten voldoen aan de geldende huisvestingseisen.

Minstens zo belangrijk is de gekwalificeerde personele bezetting van deze scholen. BBC2014 wil dan ook nogmaals de grote waardering voor leerkrachten benadrukken voor het werk dat ze iedere dag doen. Leerkrachten vormen de basis voor een goed draaiende samenleving. Een van de betrokken leerkrachten in Mark Mulder uit Oosterhesselen. Passie en inzet vormen zijn ingrediënten om tot iets moois te komen!

Mark Mulder keerde in september 2021 na ruim 25 jaar weer terug naar de basisschool. Dit keer niet in de banken, maar voor de klas.

Bij de 37-jarige inwoner van Oosterhesselen kriebelde het de afgelopen jaren steeds vaker: was hij zijn roeping misgelopen? Schoolbestuurders schreeuwen moord en brand en staan te springen om leerkrachten. Vanuit allerlei hoeken kreeg Mark goede feedback. “Waarom ga je het onderwijs niet in? Precies iets voor jou!  Zo is de zoektocht begonnen en na een paar positieve gesprekken ging het hart steeds sneller kloppen. Alles viel toen op zijn plek. 

Oud en nieuw beroep ligt soms ver uit elkaar
De carrièreswitch kan soms heel soepel gaan als het oude en nieuwe beroep enigszins op elkaar lijken. Maar soms liggen de beroepen ver uit elkaar. Niet iedereen kan direct instappen in de zorg, het onderwijs of de ICT en scholing kan soms een lang traject zijn. Het vergt dan ook lef, maar Mark Mulder is het avontuur onbevangen tegemoet gegaan.

Nieuw avontuur
Zijn verhaal begint ruim drie jaar geleden, als Mark begint aan een heel nieuw avontuur: een overstap richting het onderwijs. Iets waar hij al langer aan dacht. Mark is trotse vader van: Sven (12) en Felien (10). Actief als jeugdtrainer bij VIOS(O) en coach bij HVZ/Vivendi en ontdekt in die rollen steeds meer hoe leuk hij het vindt om met kinderen om te gaan. Het was de hoogste tijd voor een switch in zijn loopbaan.

Goed nadenken
Mark blikt terug: “Ik werkte al jaren in de horeca, waarvan de afgelopen tien jaar bij Center Parcs De Huttenheugte in Dalen. Ruim drie jaar geleden kwam ik op het punt dat ik klaar was met de horeca. Na goed nadenken en te kijken wat ik wilde, ben ik de pabo gaan volgen in deeltijd. De afgelopen jaren waren pittig. Onregelmatig werken, studeren in Deventer en online, stage lopen en daarnaast er zijn voor het gezin.”

De aanhouder wint
De aanhouder wint….in september 2021 begint Mark met lesgeven op o.b.s. De Woert. Terug naar de roots: de plek waar hij als kind opgroeide. Spannend heeft hij het nooit echt gevonden. Het lesgeven paste goed bij hem en bovendien kreeg hij goede stagebegeleiding vanuit de school en de pabo. “Horeca en onderwijs zijn uiteraard wel volstrekt andere takken van sport, maar van de overstap heb ik nog geen moment spijt gehad. Er komt heel wat kijken bij het dag in dag uit stimuleren en motiveren van leerlingen. In die zin is het zeker uitdagend om kinderen in de klas op een creatieve wijze te activeren en mee te nemen in het ontwikkelen van het denkproces. Op een manier dat de stof ook echt blijft hangen.”

Samenwerken
Als creatieve onderwijzer wil Mark Mulder graag zijn steentje bijdragen aan een goede schoolsfeer, zowel voor de leerlingen als voor de collega’s. “Samenwerken met collega’s en daaruit leren, projecten en thema’s opstarten en de leerlingen in al hun verscheidenheid laten opgroeien. Dat maakt het vak van leerkracht voor mij zo boeiend.”

Voorbeeld zijn
Mark wil ook een voorbeeld zijn voor de leerlingen. Een rolmodel is volgens hem in deze fase van groot belang. “Leerlingen moeten zich met hun leerkracht kunnen identificeren. De leraar kent de leerlingen, weet wat er speelt op school en veelal thuis en zorgt er tevens voor dat de leerlingen de lessen kunnen volgen in een prettig leer- en leefklimaat.”

Bij de foto : Mark Mulder (37) maakte een succesvolle switch in zijn loopbaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.