Coevorden wil kleine windmolens

Coevorden wil kleine windmolens toestaan
Het college van B & W stelt voor om in de gemeente Coevorden kleine windmolens toe te staan. Het gaat om windmolens met een maximale hoogte van 15 meter op eigen terrein. Door gemeentelijke regels was het nu nog niet mogelijk om op eigen terrein een kleine windmolen te plaatsen.
Mede op initiatief van BBC2014 wordt dit aangepast. Het voorstel wordt eind deze maand in de gemeenteraad besproken. 

Eigen energie behoefte
Wethouder Jeroen Huizing: “De windmolens zijn bedoeld om in de eigen energie behoefte te voorzien. We krijgen regelmatig de vraag van inwoners en bedrijven om een kleine windmolen op eigen terrein toe te staan. Met het toestaan van deze kleinere windmolens bieden we ruimte aan deze initiatieven. Kleine windmolens hebben veel minder impact op het landschap dan grote windmolens. Maar ze leveren wel een mooie bijdrage aan de lokale energietransitie.” 

Voorwaarden
Een kleine windmolen op eigen terrein is in de hele gemeente toegestaan. Wel moet de molen op voldoende afstand staan van omwonenden. Het ligt daarom voor de hand dat de windmolens vooral op het platteland en op bedrijventerreinen komen te staan. Ook zijn er een aantal plekken binnen de gemeente aangewezen waar de windmolens niet mogen staan. Het gaat hier om plekken die in de buurt liggen van een terrein van defensie en van sterrenwacht Astron. Als men aan de gemeentelijke voorwaarden voldoet, kan een initiatiefnemer een vergunning aanvragen . 

Bij de foto : Een kleine windmolen op een boerenerf in Ezinge. (Bron foto: DvhN)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.