BBC2014 : Hoge nood aan meer openbare toiletten in Coevorden

Het is slecht gesteld met de openbare toiletten in de gemeente Coevorden. Uit het jaarlijks onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) blijkt dat de gemeente Coevorden onderaan staat als slechtste toiletvriendelijke gemeente van Drenthe. Landelijk staat Coevorden op de 325ste plek van de 351 plaatsen.

Meer openbare en toegankelijke toiletten

BBC2014-raadslid Mickey Stern vroeg dinsdagavond aandacht voor deze problematiek. ”Er blijkt hoge nood aan meer openbare en toegankelijke toiletten in onze gemeente. We willen het tekort op korte termijn dan ook echt terugdringen. Met name gericht op mensen die door een aandoening vaker een WC nodig hebben. Onze partij dringt dan ook aan op een toiletbeleid, waarbij we inzetten op voldoende openbare en opengestelde toiletten in onze gemeente.”

Een motie van deze strekking, mede-ingediend door CDA en PAC, kon in de gemeenteraad op een brede steun rekenen. Alleen de PvdA stemde tegen de motie.

Mickey Stern hield een duidelijk betoog: “Coevorden is een mooie uitgestrekte gemeente waar wij met elkaar heel trots op zijn. Prachtige natuur, fiets en wandelpaden, kortom het is goed vertoeven voor alle inwoners en toeristen die in de gezonde buitenlucht van Drenthe willen zijn.

Onbezorgd naar buiten

Spijtig genoeg is het onbezorgd de natuur of stad bezoeken niet voor iedereen weggelegd. In Nederland zijn namelijk ruim drie miljoen mensen met blaas- en darmproblemen. Mensen met bijvoorbeeld een spijsverteringsziekte, blaaspatiënten, mensen met MS, mensen met Parkinson, zwangere vrouwen, kinderen en met name ook ouderen moeten vaker dan gemiddeld naar het toilet. Deze mensen blijven dan ook regelmatig thuis, uit angst geen toilet te kunnen vinden.

Brede steun

Mickey Stern toonde zich blij dat de motie op brede steun kon rekenen en dat er een toiletbeleid wordt opgesteld. Ook medewerkers van het platform gehandicaptenbeleid Coevorden, die gisteravond aanwezig waren bij de raadsvergadering, waren enthousiast dat er nu beleid wordt gemaakt. “De gemeente Coevorden wordt op deze wijze ook ten aanzien van dit onderwerp een inclusieve gemeente waarbij iedereen kan meedoen, iets waar BBC2014 voor staat!”

HogeNood-app

Note : Er is een handige HogeNood-app die mensen snel en simpel wijst naar het dichtstbijzijnde toegankelijke toilet in de buurt waar men zich begeeft. De app toont de route naar het toilet, geeft voorzieningen weer (zoals toegankelijkheid voor een rolstoel) en laat reviews zien van bezoekers. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.