Zweeloo mag zich hartveilig noemen

‘Een AED, daar red je levens mee.’ De slogan is in de herinnering van Gitta Vaessen gegrift. Twee jaar geleden werd haar man Henk tijdens een vakantie op Ameland getroffen door een hartstilstand. “Dankzij kordaat ingrijpen van kundige personen met een AED is het gelukkig goed met hem afgelopen”, vertelt Gitta.

Op initiatief van de 64-jarige inwoonster van Zweeloo hangt er sinds afgelopen maand een openbare AED aan de schuur van haar woonboerderij aan De Wheem 6. “Ik voel me bijna vereerd dat de defibrillator hier mag hangen”, onderstreept Vaessen het belang van deze belangrijke voorziening voor haar dorp. “De aanwezigheid van een AED kan daadwerkelijk het verschil maken tussen leven en dood. Ik heb het van dichtbij ervaren en dat vergeet je nooit meer. Dat heeft mij enorm gemotiveerd om Zweeloo, samen met de buurtbewoners, een stuk hartveiliger te maken.”

Hartveiligheid in dorp

De persoonlijke ervaring was dan weliswaar de aanleiding, maar Gitta benadrukt dat het haar vooral gaat om het vergroten van de hartveiligheid van het dorp. “Dankzij deze AED, die 24 uur per dag beschikbaar is, zijn we daar gelukkig nu in geslaagd. Dat is voor mij een hele geruststelling.”

Cruciaal

Met haar achtergrond als paramedicus weet Gitta Vaessen hoe belangrijk het is om zo snel mogelijk te starten met goede reanimatie in combinatie het toedienen van een eventuele schok via een AED. “Het is cruciaal dat er direct met 112 wordt gebeld en er binnen zes minuten adequate hulp geboden kan worden, want dat vergroot de kans op overleving.”

Dorpsbudget 2019

De aanschaf van de AED is volledig mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het dorpsbudget Zweeloo 2019. Bestuurslid Alex Klingenberg van Dorpsbelangen Sweel is blij met deze aanwinst voor Zweeloo. “Het geeft een stukje extra veiligheid. Niet alleen voor de buurt en het dorp, maar ook voor onder meer toeristen en fietsers die hier langskomen.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.