Jan Zwiers beoogd burgemeester Midden-Drenthe

Warm welkom en felicitaties voor Jan Zwiers: boegbeeld BBC2014 beoogd burgemeester van Midden-Drenthe

Hoewel Jan Zwiers uit Aalden officieel nog moet worden benoemd als burgemeester van Midden-Drenthe, zorgde zijn voordracht gisteravond voor een hoop blije reacties. Trots overheerste ook bij zijn oude liefde BBC2014.

Het boegbeeld en voormalig wethouder van Belangen Buitengebied Coevorden (BBC2014) krijgt een warm welkom in Midden-Drenthe en dat is terecht. BBC2014 feliciteert Jan van harte met de voordracht voor het burgemeesterschap. Een mooie stap in zijn bestuurlijke loopbaan, want het burgemeesterschap is voor een bestuurder het mooiste ambt dat er is.

Reuzensprong

De 56-jarige Zwiers was negen jaar geleden de nieuwe wethouder zonder politieke ervaring, die manager in het bedrijfsleven was. Zwiers maakte een reuzensprong. Hij kwam uit een wereld waar de service aan de klant voorop stond. Hij was gewend in projecten te werken met heldere verantwoordelijkheden. Hij heeft jarenlang financiële targets moeten halen.

Cum laude

Als wethouder stapte Jan Zwiers in een ongewis avontuur, maar hij slaagde cum laude. Dat was een prestatie op zich. Niet alleen vanwege de complexiteit van het vak, maar ook voor de grote financiële problemen waar Coevorden destijds voor stond.

Samenspel

Alles kwam langs tijdens het wethouderschap. Zwiers maakte meermaals duidelijk dat hij zich als een vis in het water voelde. ‘De samenwerking binnen het college, de gemeenteraad, de ambtelijke organisatie en vooral met de inwoners. Het was eerst best een opgave om het samenspel succesvol te laten zijn, maar daarin is hij uitermate goed geslaagd. Jan Zwiers ging veelvuldig naar buiten, dat is iets wat hij dagelijks propageerde: Netwerken met de inwoners en de samenleving. “We moeten aansluiten bij de inwoners en niet andersom”, zo was een van zijn stokpaardjes.

Swung en passie

De  tijdgeest vraagt om nieuwe wethouders en Jan Zwiers was zo’n wethouder.  Hoe hij acteerde, met swung en passie was geweldig verfrissend.  Vier maanden voor de raadsverkiezingen van 2014, riepen Zwiers en zijn partijgenoten: ‘het moet anders’ en kwamen met een nieuwe partij: BBC2014. Ze werden prompt de grootste, en gingen gewoon aan de slag. Als wethouder Financiën hield Zwiers woord, iets wat hij ook meekreeg van zijn grootouders: “Als je doet wat je zegt, dan lieg je niet.”

Cadeautje: een warm bad

Zwiers kon destijds niet ontkennen dat verkiezingsuitslag in 2014 hem ook had overrompeld. Hij moest plots kiezen tussen de onzekere politiek en zijn prachtige job bij woningcorporatie Lefier. Nadat de verkiezingsuitslag was ingedaald, begon hij vol overgave aan het wethouderschap. Dat voelde voor hem uiteindelijk als een ‘cadeautje’, als een warm bad. Prachtig en ook dankbaar om zich via zijn werk in te kunnen zetten voor het gebied waar hij geboren en getogen is, naar school ging, werkte en met zoveel plezier woont.

Rood-wit hart voor FC Emmen

Het is geen geheim dat voetbal Jan Zwiers’ grote passie is en FC Emmen zijn club. ‘Familiair en toegankelijk’, zoals Zwiers zelf is. Hij hapte begin 2020 toe. Zijn hart vertelde hem dat hij voor het voetbal bij zijn oude club moest kiezen. Wethouder Zwiers werd op vrijdag 28 februari 2020 uitgeluid in Coevorden en een dag later begon hij als algemeen directeur aan de Oude Meerdijk in Emmen.

Wethouder in zakencollege Hoogeveen

Als directeur bij FC Emmen kon hij  door de coronapandemie niet doen waarvoor hij was ingehuurd. Het werd op de winkel passen en afwachten. Maar daarvoor moet je hem niet nemen. De gemeente Hoogeveen nam de oud-keeper op in haar zakencollege omdat hij daar wél werk kon verzetten. Na een succesvolle periode in Hoogeveen wacht er inmiddels een nieuwe en volgende uitdaging.

Jan Zwiers begint 5 september a.s. in Midden-Drenthe.

Bij de foto: Jan Zwiers naast waarnemend burgemeester Cees Bijl. Foto: © RTV Drenthe/Josien Feitsma

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.