Weja Staphorst

Op “Dag van de Verpleging!” zetten we Weja Staphorst uit Aalden in het zonnetje

Op 12 mei – de  Dag van de Verpleging! – zetten we verpleegkundigen en verzorgenden in de zorgsector in het zonnetje. Over de hele wereld wordt op deze dag speciaal aandacht geschonken aan de bijdrage van verpleegkundigen en verzorgenden in de zorgsector.  Belangen Buitengebied Coevorden (BBC2014) heeft veel waardering voor de inzet van verpleegkundigen en verzorgenden. Een van deze betrokken zorgverleners uit de gemeente Coevorden is Weja Staphorst uit Aalden.

Weja gooide het roer om en zegde haar baan in de levensmiddelenbranche vaarwel. Ze werd de afgelopen jaren opgeleid tot Verzorgende Individuele Gezondheidszorg (IG) binnen de Treant Zorggroep. “Dit is het echt voor mij. Mijn vorige baan was leuk, maar ik miste uitdaging.” Bijna een jaar geleden rondde ze haar opleiding aan het Drenthe College in Emmen cum laude af.

Veel mensen die een nieuwe loopbaan in de zorg hebben gevonden, vertellen dat ze veel meer voldoening uit hun werk halen. Weja kan er over meepraten.

Tijd voor iets anders

De 55-jarige Aaldenaar werkte ruim 35 jaar in de levensmiddelenbranche, maar ze trok de conclusie dat het tijd werd voor iets anders. Haar vriendinnen opperden een carrière in de zorg. “Ze vonden het echt iets voor mij. Ze adviseerden mij om gewoon eens een paar keer mee te lopen en het zelf te ervaren. Dat heb ik gedaan en ze hadden gelijk: ik was op dag één al verkocht!”

Doorslag

Toch was het besluit nemen om te switchen voor Weja nog niet zo gemakkelijk. “Het is verleidelijk om te blijven hangen in het oude en vertrouwde. Maar ik wilde wél nog bijna vijftien jaar met plezier gaan werken. Dat gaf de doorslag.”
Weja zegde in 2019 haar baan in de supermarkt op om Helpende Plus in opleiding te worden. Bijna drie jaar geleden slaagde ze voor deze opleiding en ze pakte door met de vervolgopleiding. Begin juli 2022 nam ze het diploma Verzorgende IG in ontvangst.  

Na 35 jaar terug naar de schoolbanken

Terug naar de schoolbanken was voor Weja best pittig, “maar omdat ik het zo leuk vond, haalde ik er ook veel energie uit.” Weja ervaarde deze periode echt als een tijd waarin ze investeerde in zichzelf. Een ding was voor haar al snel duidelijk: “Ik zou nooit meer terug willen naar mijn oude baan. Dit werk is ongelofelijk dankbaar. Ik draag bij aan het welzijn van ouderen. Ik ga elke dag met plezier naar mijn werk.”

Interzorg Assen

Het eerste jaar van de opleiding Helpende Plus werkte Weja in een verzorgingshuis van Interzorg in Assen. “De achterliggende gedachte als Helpende Plus is erop gericht dat de bewoners zoveel mogelijk zelfstandig hun taken blijven uitvoeren. Ik ondersteun en stimuleer hen daarbij. Ik probeer initiatiefrijk te zijn en ik denk ook graag in oplossingen dan in problemen.”

Vervolgopleiding Verzorgende IG bij Het Ellertsveld

Tijdens de vervolgopleiding Verzorgende IG leerde Weja – naast de dagelijkse zorgtaken – ook de meer verpleegtechnische handelingen. “De wisselwerking tussen opleiding en werk was heel sterk en de begeleiding van mijn collega’s in Het Ellertsveld echt fantastisch. De inzet van mijn collega’s is enorm en het zijn allemaal bevlogen mensen.”

Heerlijke knuffel

Haar baan in het woonzorgcentrum in Schoonoord is nog leuker dan dat Weja ooit had verwacht. Waar krijg je tegenwoordig bij binnenkomst nog even een heerlijke knuffel……….?. “Ooooh lieverd, wat ben ik blij dat je er weer bent!”, zei laatst een bewoonster tegen mij. Ik vind het ook echt leuk om voor de ouderen te zorgen en een luisterend oor te bieden.” Werken in de ouderenzorg doet Weja vanuit het hart en dat blijft ze de komende jaren met heel veel toewijding doen.

Bij de foto: Weja Staphorst uit Aalden slaagde bijna een jaar geleden aan het Drenthe College met vlag en wimpel voor de opleiding Verzorgende. “Zorgen doe je vanuit je hart.” (Foto: Selma Haandrikman)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.