Samantha Wolting 2022

Samantha wolting: ambassadeur buitengebied

Samantha Wolting (29) uit Zwinderen echte ambassadeur van het buitengebied: “Boer zijn is een heel trots beroep”

De passie en trots voor de Boerderijwinkel valt onmiddellijk op als je in gesprek gaat met Samantha Wolting. Over de grootste passie van de 29-jarige boerin bestaat dan ook geen enkele twijfel: Samantha wil met veel toewijding gezonde en lokale producten verkopen en haar klanten zo goed mogelijk helpen in Boerderijwinkel Wolting aan de Verlengde Hoogeveense Vaart 79 in Zwinderen. De bevlogenheid en liefde die ze heeft voor de boerderijwinkel, proeven klanten terug in de producten.

“Boerenbloed stroomt door mijn aderen”

Het boerenbloed stroomt aan alle kanten door de aderen van Samantha. Toen de geboren en getogen Hardenbergse tot de oren toe verliefd raakte op Elwin Wolting is het vuurtje voor de agrarische sector alleen maar harder gaan branden. “Mijn vader runt samen met mijn zus een pluimveehouderij en in mijn kinderjaren heb ik in Dedemsvaart altijd op een varkensboerderij gewoond. Boer word je niet, boer ben je. Ik sta vol trots voor alle boeren.”

Wijd en zijd bekend

Sinds een jaar runt Samantha in Zwinderen haar eigen groenten- en fruitspeciaalzaak aan huis.  Boerderijwinkel Wolting is inmiddels wijd en zijd bekend. “Aardappelen, fruit en zuivel. Het kopen van steekproducten direct bij de boer wint steeds meer aan populariteit. Je ziet een duidelijke toename in het aantal mensen dat op zoek is naar iets eigens, iets lokaals. In deze tijd waarin we steeds meer letten op de herkomst van ons voedsel wordt kopen bij de lokale ondernemer populairder. De aangeboden producten zijn verser, duurzamer en niet onbelangrijk: gunstiger voor de Nederlandse boer”, zegt Samantha, terwijl ze een paar zakjes geschrapte Frieslanders en Parels in de schappen legt.

BBC2014 noemt opkomst streekwinkels

Belangen Buitengebied Coevorden (BBC2014) noemt de opkomst van streekwinkels met eigen en lokale producten een goede ontwikkeling. We kunnen met recht trots zijn op ondernemers als Samantha Wolting, aanpakkers en samen met haar man Elwin een uitstekend ambassadeur van het buitengebied.

Op zoek naar neventak

De twee agrarische ondernemers waren al een paar jaar op zoek naar een neventak. Samantha was zes jaar werkzaam in de tandheelkunde, maar wilde als moeder dichterbij huis werken. Een tweede tak op de boerderij nam steeds serieuzere vormen aan. Een jaar geleden begonnen ze met de Boerderijwinkel als een nevenactiviteit, maar inmiddels is het uitgegroeid tot een volwaardige bedrijfstak.

Verrijking

Ruim zestig uur per week zijn Samantha en Elwin bezig op de boerderij en de winkel. Beiden vinden  het een mooie combinatie naast het agrarisch bedrijf. ‘Het is een verrijking. We vinden het prachtig om met producten bezig te zijn dat we van het land halen en rechtstreeks aan de consument verkopen.”

Toewijding

De producten die Samantha in de Boerderijwinkel verkoopt zijn eerlijk, er is geen tussenhandel en bovendien is er het geanimeerd praatje met de enthousiaste boerin. En laat dat praatje maar gerust aan de Samantha over. Met enorm veel toewijding spreekt ze over de agrarische sector, over de kansen en de mogelijkheden. “Het initiatief is ook een stap van de boer in de richting van de inwoners. Wij verkopen een puur en eerlijk product.  Dat vinden we belangrijk om aan onze klanten te vertellen.”

Van generatie op generatie

Al decennialang is familiebedrijf Wolting gehuisvest aan de Verlengde Hoogeveense Vaart tussen Zwinderen en Geesbrug. Boerenbloed dat al generaties lang door de aderen stroomt. “Na jarenlang melkvee en akkerbouw te hebben gehad, hebben we ons nu gespecialiseerd in de traditionele akkerbouw met onder andere consumptie aardappelen, waspeen en spinazie”, vertellen Samantha en Elwin.

Vergrootglas

De agrarische sector ligt door de stikstofproblematiek en klimaatcrisis onder een vergrootglas en boeren komen daartegen in opstand. “De beeldvorming is niet goed en eenzijdig, terwijl we eigenlijk heel nauw met elkaar verbonden zijn. Iedereen moet immers eten”, spreekt Samantha klare tal.

Veel motivatie

Als je een passie hebt voor het boerenleven, zoals Samantha en Elwin, en je hoort al die negatieve reacties over stikstof en klimaat, dan doet dat zeker pijn. “Het levert soms best wel eens de nodige frustratie op, maar het geeft van de andere kant ook veel motivatie. Als je zelf beter weet hoe het is, dan moet je daar wat aan doen en dat proberen we hier in Zwinderen uit te dragen. We willen onze klanten kunnen laten genieten van wat wij hier doen.”

De lat ligt hoog

Samantha legt de lat hoog en is kritisch. “We gaan niet voor de grote hoeveelheden, maar voor kwaliteit. Naast dat we een goed product willen leveren komt er nog veel meer kijken. Denk aan boekhouding hygiëne, houdbaarheidsaspecten   en de wet- en regelgeving.”

Fruit en aardappelen van eigen bodem vormen de basis van het assortiment, maar daarnaast is er volop keuze uit allerlei lekkernijen en cadeaupakketten. Het hele jaar door is de winkel geopend, behalve op donderdag en zondag.

Kijk voor meer info op : www.boerderijwinkelwolting.wordpress.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.