Jetta Klijnsma : “Wie hier burgemeester wordt, is een bofkont, want Coevorden is een prachtige gemeente”

Wie ambitie heeft om de nieuwe burgemeester van de gemeente Coevorden te worden, moet van goeden huize komen. Ook al is er dan weliswaar geen ambtswoning beschikbaar……

In een bijzondere extra raadsvergadering van de gemeenteraad heeft commissaris van de Koning Jetta Klijnsma gisteravond de profielschets voor de burgemeester overhandigd gekregen.

Een commissie bestaande uit de fractievoorzitters van de partijen heeft de profielschets opgesteld, met behulp van inwoners en organisaties waarmee de burgemeester veel samenwerkt.

“Wie hier burgemeester wordt, is een bofkont, want Coevorden is een prachtige gemeente”, gaf  Jetta Klijnsma gisteravond tijdens een fysieke vergadering in het raadhuis al een schot voor boeg richting de sollicitanten.

Klijnsma maakte duidelijk dat het niet zomaar een sollicitatieprocedure is. “De huidige burgemeester heeft een grote staat van dienst”, sprak de commissaris van de Koning in de richting van Bert Bouwmeester, die de ambtsketting al sinds 2004 draagt. De zoektocht naar een nieuwe burgemeester is dus wel een ding.” Bouwmeester hangt per 1 oktober a.s. de lier aan de wilgen, zo kondigde hij begin dit jaar aan. 

Natuurlijk zoekt Coevorden een ambitieuze burgemeester met politieke ervaring. Creatief moet denken, energiek is en verrassende verbindingen kan leggen.

Andere belangrijke eigenschappen die door de raad benoemd werden, zijn zichtbaarheid in de hele gemeente en bij voorkeur een gevoel voor de Nedersaksische taal. Coevorden is een grensgemeente en de nieuwe burgemeester moet met onze oosterburen in het Duits kunnen spreken. Er is overigens geen voorkeur voor een man of vrouw is, dat maakt de raad niet uit.

De term ‘verbindend besturen’ loopt als een rode draad door de huidige bestuursperiode en voor Coevorden ook voor de komende jaren een essentieel instrumentarium. “We vinden het belangrijk om verder te kijken dan vanuit het torentje in het gemeentehuis”, stelde Margriet Fissering, voorzitter van de vertrouwenscommissie “Inwoners betrekken bij het besturen is kenmerkend voor Coevorden. Dat wil niet zeggen dat mensen altijd hun zin krijgen, maar belangen worden wel afgewogen. We doen het met elkaar.”

Namens de vertrouwenscommissie overhandigde Margriet Fissering de volledige profielschets, die raadsbreed gedragen wordt en gisteravond unaniem is aangenomen door de raad.

Voor geïnteresseerde kandidaten : de vacature staat officieel vanaf donderdag 25 maart a.s. open op de website van de provincie Drenthe.

Eind mei, begin juni hoopt de vertrouwenscommissie uit de gemeenteraad de sollicitatiegesprekken met de kandidaten te kunnen voeren. Daaruit vloeit een voordracht voort, uiteindelijk benoemt de regering Bouwmeesters opvolger.

Bij de foto: In een bijzondere extra raadsvergadering van de gemeenteraad van Coevorden heeft commissaris van de Koning Jetta Klijnsma de profielschets voor de burgemeester overhandigd gekregen door Margriet Fissering, voorzitter van de vertrouwenscommissie. (Foto: gemeente Coevorden)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.