BBC2014 wil snel stappenplan “Parkeerplaatsen Markt en centrumranden”

Beleefcentrum
Volgens de “visie op de binnenstad” moet de Markt de huiskamer van Coevorden worden. Een beleefcentrum waar het voor toeristen goed toeven is en dé plek waar Coevordenaren elkaar ontmoeten.
De Markt ondergaat een metamorfose in de plannen. In de nieuwe knusse huiskamer van Coevorden zal daardoor minder ruimte zijn voor parkeerplaatsen. Dat blijkt nog best een heikel punt waarover voor- en tegenstanders elkaar voortdurend om de oren slaan om aan te tonen dat er voor elkaars meningen een groot draagvlak is.

Tijdens de commissievergadering van afgelopen dinsdag bleef de verdeeldheid dan ook niet onder de oppervlakte. Gezien de coronacrisis – en de gevolgen voor ondernemers – is een heroverweging van de plannen volgens een aantal insprekers meer dan gewenst. “De tijden zijn veranderd sinds de ambitieuze plannen voor het stadshart zijn opgesteld”.

“Er is nog helemaal niets besloten”
BBC2014-fractievoorzitter Ferry Booij vindt een heroriëntatie van het centrumplan nogal voorbarig. Booij begrijpt de zorgen, maar er is volgens hem nog helemaal niets besloten. “Het is bepaald niet zo dat alles al in kannen en kruiken is. Als de plannen voor de Weeshuisheide (2021) en de Markt (2022) aan de raad voorgelegd worden staat daarin een definitief voorstel over het aantal parkeerplaatsen. Bovendien verdwijnt er geen plek voordat de nieuwe gerealiseerd zijn.”

Evenals andere raadsfracties wil Booij wel vaart zetten achter het stappenplan. “We zijn van oordeel dat het plan van aanpak en het tijdspad over de herverdeling van parkeerplaatsen zeer binnenkort aan de raad  gepresenteerd moet worden. Er moet nu echt duidelijkheid komen welke koers we gaan varen en wanneer processen in gang worden gezet.”

25 tot 30 plaatsen, maar dit kan nog veranderen
Ferry Booij wil zich nog niet uitspreken over het uiteindelijk aantal parkeerplaatsen op de Markt. “In de eerste plannen zouden aanvankelijk alle parkeerplaatsen verdwijnen, maar inmiddels is dit bijgesteld naar driekwart. Zoals het er nu voorstaat betekent dat er 25 tot 30 plaatsen beschikbaar blijven, maar dit kan nog veranderen. Bovendien worden er op marktdagen een aantal extra parkeerplaatsen gerealiseerd. Het oordeel van alle partijen –  dus ook inwoners en centrumwinkeliers – zal worden meegewogen.”

Huiskamer met nautisch tintje
Coevorden wil zich de komende jaren omvormen van winkel- naar bezoekersstad. Met het benadrukken van historische elementen wil Coevorden zich meer richten op bezoekers die langere tijd blijven, in plaats van enkel winkelend publiek en mensen die snel een boodschap willen doen.
In de plannen krijgt Coevorden een huiskamer met een nautisch tintje. De stad trekt de lijn door met subtiele verwijzingen naar het havenverleden van de Markt. Met de Friesestraat en een deel van de Bentheimerstraat als kernwinkelgebied.

Molenbelt en BOGAS-terrein alternatief
Het aantal parkeerplaatsen op de Markt zal sterk worden gereduceerd, maar de gemeente meent  een alternatief te hebben gevonden met het deels verplaatsen van de parkeerplaatsen naar de centrumranden. Voor de Molenbelt betekent dit een uitbreiding van 28 naar 70 plekken. Op het BOGAS-terrein moeten er 64 parkeerplaatsen bijkomen, wat het totaal daar op 130 brengt.

“Ondernemers zitten met de handen in het haar” 
Inmiddels dringen ondernemers erop aan om het schrappen van de parkeerplaatsen op de Markt in Coevorden te heroverwegen. Volgens interim-voorzitter Roeland Hup van het centrummanagement en de lokale handelsvereniging is dat vooral ingegeven door de coronacrisis. “De ondernemers hebben het momenteel zwaar en zitten met de handen in het haar. We kunnen het nu niet hebben dat ook nog eens de best gelegen parkeerplaatsen verdwijnen. Dat werkt nu averechts.” Ondernemers moeten volgens de interim-voorzitter eerst de kans krijgen om op economisch vlak op adem te komen. “Houd daarom het plan opnieuw tegen het licht,” aldus Hup.

Wethouder Steven Stegen (BBC2014): “Niet te snel conclusie trekken”
Wethouder Steven Stegen (BBC2014) deelt de zorgen van de ondernemers en het centrummanagement. Maar om nu door de coronacrisis de plannen te heroverwegen, lijkt Stegen toch een iets te snelle conclusie van de ondernemers. “Ik zie zelf ook dat zij het lastig hebben, maar onze plannen zijn juist ook bedacht om ondernemers een kans te bieden. Het weghalen van parkeerplaatsen is gekoppeld aan projecten die we willen uitvoeren. We willen een bezoekersstad worden, maar dat wil niet zeggen dat er straks niet meer gewinkeld kan worden.’’

Hoe dan ook : de parkeerrace op Markt is nog niet gelopen.

Foto: Jan Anninga / Dagblad van het Noorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.