BBC2014 dringt aan om houtstof in woonbuurt rond Parallelweg nu echt aan te pakken

De Coevorder buurt rond de Parallelweg klaagt al twee jaar over houtstof van een naastgelegen fabriek. Begin dit jaar leek de gemeente de veroorzaker aan te gaan pakken, maar de problemen bleven. Burgemeester Bert Bouwmeester belooft nu strenger op te treden.

Namens BBC2014 kaartte raadslid Ton Soppe de kwestie reeds verschillende keren aan. De RUD (Regionale Uitvoeringsdienst), die namens Drentse gemeenten toezicht houdt, kwam al eens in actie. Maar er leek pas echt schot in de zaak te komen nadat wethouder Jeroen Huizingh (CDA) met de bewoners had gesproken over de problematiek. ,,Blijkbaar was de kwestie zo ernstig dat er een dag later al meetapparatuur in de buurt werd geïnstalleerd’’, zegt Soppe. ,,Maar we zijn nu drie maanden verder en naar het gevoel van de bewoners is er daarna niet veel meer gebeurd.’’

Twee jaar geleden vestigde het bedrijf Houtdrogerij Friesland/ HDF recycling zich aan de Marconiweg in Coevorden. Vrijwel direct klaagden bewoners van het buurtje achter het politiebureau over overlast door houtstof.

Tuinmeubilair

Ramen en deuren moeten naar hun zeggen zomer en winter dichtgehouden worden. Desondanks hoopt stof zich snel op achter de kozijnen, om van tuinmeubilair nog maar te zwijgen. Op zich al vervelend, maar er is ook vrees voor gezondheidsrisico’s.

Coronacrisis

Volgens burgemeester Bert Bouwmeester, die de portefeuille handhaving van Huizing heeft overgenomen, heeft de coronacrisis deels roet in het eten gegooid. ,,Daardoor was een integrale controle van het bedrijf met alle handhavingsinstanties niet mogelijk. Daardoor laten rapportages ook langer op zich wachten. Maar we verwachten binnenkort de eerste resultaten van de meetonderzoeken te krijgen.’’

‘Geen enkel drukmiddel wordt geschuwd’

Daarnaast worden volgens Bouwmeester twee opgelegde dwangsommen daadwerkelijk ingevorderd. ,,Handhaving zit er bovenop. Onder regie van de gemeente wordt nu orde op zaken gesteld, waarbij geen enkel drukmiddel zal worden geschuwd.’’

Het bedrijf vermaalt grote hoeveelheden hout via shredders tot pulp. Er is vrees dat daar ook hardhout tussen zit. De buurt is bang dat daarin kankerverwekkende stoffen zitten.

Schoonmaak bijna een dagtaak

Eerder werd al een sprinklerinstallatie aangelegd bij de onderneming, maar die verminderde de overlast allerminst. In plaats van droge stofdeeltjes regende het in de buurt druppels vol stof, waardoor schoonmaak bijna een dagtaak werd.

Bij de foto : Flinke hoeveelheden afvalhout liggen opgestapeld bij HDF Recycling aan de Marconiweg in Coevorden. (Foto: DvhN)

 

Bron: Dagblad van het Noorden / Gerton Albers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.