Ganzenoverlast Coevorden 2022

Hans Wering (BBC2014): “Coevorden Ganzenstad…, maar we moeten ook niet overdrijven……!”

Het aantal ganzen in het stadspark van Coevorden is dermate gegroeid, dat de vogels voor steeds meer overlast zorgen. Raadslid Hans Wering van Belangen Buitengebied Coevorden (BBC2014) wil daarom van het college weten wat de bestuurders gaan doen tegen de overlast. “Door de enorme hoeveelheid uitwerpselen moeten de voetgangers slalommen om de ganzenpoep heen. Het is een uitdaging om niet met smerige schoenen thuis te komen’’, zei hij eerder deze week tijdens de maandelijkse commissievergadering. Wering wees erop dat niet alleen inwoners uit Coevorden, maar ook toeristen en Pieterpad-lopers hinder ondervinden van de uitwerpselen.

Poep vormt struikelblok
Het laat onverlet dat Coevorden maar wat trots is op de ganzen in het Van Heutszpark. Alleen het grote aantal vormt het struikelblok. Een paar gakkende ganzen noemt Hans Wering een mooi tafereel, maar de feiten liegen niet : het zijn er op dit moment echt veel te veel. “Dit jaar lijkt er zelfs sprake van een explosieve groei van de ganzenpopulatie in het stadspark. En waar veel ganzen zijn, daar wordt ook flink wat poep geproduceerd.”

Ganzen gaan niet meer terug naar hun baasje…
Hans Wering refereerde in zijn betoog aan de tweede maandag in november. Dat is de dag waarop Coevorden al decennia lang Ganzenmarkt viert. “Er lopen dan ganzen door de straten van Coevorden en aan het einde van de festiviteiten gaan deze ganzen weer netjes terug naar hun baasje. Maar er zijn ook ganzen die onze stad – en dan met name het stadspark – al veel eerder bezoeken. Sterker nog : die blijven hier en vinden het zo mooi dat ze ook niet teruggaan naar hun baasje.”

Grauwe gans is beschermde soort
Wethouder Jeroen Huizing erkent de overlast. ,,Die grote hoeveelheid ganzen in het park is mooi, zou je denken als Ganzenstad. Maar het tegendeel is het geval.’’ Volgens Huizing is het vooral de grauwe gans die flink in populatie groeit. En laat die nu juist beschermd zijn. ,,We kunnen daarom eigenlijk niks doen.’’

Geen ontheffing zonder beheerplan
Coevorden zou een ontheffing kunnen aanvragen bij de provincie om de ganzen aan te pakken. ,,Dat hebben we niet gedaan, omdat we nog geen beheerplan hebben. ’’ Hoogste tijd dus om snel zo’n plan te maken. Tot die tijd broedt de gemeente op preventieve maatregelen om de overlast van de ganzen op korte termijn te beteugelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.