Tom Tempelman

Tom Tempelman (19) voor de tweede keer naar de stembus…”De lokale partijen zetten zich in voor lokale thema’s”

De één vindt het belangrijk, de ander saai en voor weer een ander is het een ongrijpbare, ver van mijn bed show. De kloof tussen jongeren en politiek is er altijd geweest. Toch valt er hoop te putten uit een nieuwe aanwas van jongeren. Nog nooit was de opkomst onder jongeren zo hoog als bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2021. Rond de 80 procent van de jongeren kleurde een vakje rood.

Tom Tempelman gaat op woensdag 16 maart voor de tweede keer naar de stembus. “Ik heb een stem en die wil ik ook laten horen”, zegt de 19-jarige Aaldenaar vastberaden.

Nieuwsgierig leeft Tom toe naar de komende Gemeenteraadsverkiezingen. “De politieke arena was vorig jaar nog een onbekend terrein voor mij, want ik wist niet hoe ik de stembusgang zou ervaren. Ik heb bij de Tweede Kamerverkiezingen 2021 voor het eerst gestemd en ga dat nu weer doen!”

Lokale partij meer verbonden met gemeente

Tom volgt de politiek wat op afstand, maar hij komt wel nieuwtjes tegen op sociale media. Een paar weken voor Tom het stemhokje in mag, heeft hij nog geen keus gemaakt. “Ik denk dat een lokale partij uiteindelijk mijn stem zal krijgen.” Hij geeft als reden dat die partij meer verbonden is met de gemeente, zich voor lokale thema’s inzet en verder wars is van “al dat Haagse gedoe.”

Kansen voor starters

Kansen voor starters op de woningmarkt is voor Tom een van de allerbelangrijkste punten bij de komende gemeenteraadverkiezingen. “Het aantal woningen dat de komende jaren in de dorpen gebouwd mag worden, is een belangrijk thema waar de gemeente een rol in speelt. Ik wil samen met mijn vriendin graag in Aalden blijven wonen. Ik hoop dat de politiek zich sterk maakt voor deze toekomstdroom.”

Of hij zijn uitgebrachte stem straks een beetje gaat volgen? “Ik zal er niet iedere dag met een loep bovenop zitten, maar ik zal wel stiekem in de gaten houden wat ze bereikt hebben”, zegt Tom, die aan het Drenthe College in Emmen bezig is met de afronding van de MBO-opleiding Sport & Bewegen. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.