Zilveren ster gemeente Coevorden voor Jan  Zwiers

Bij de foto : Jan Zwiers (53) ontvangt de zilveren ster van de gemeente Coevorden uit handen van burgemeester Bert Bouwmeester. © Alieke Eising

Coevorden / Aalden – Met de zilveren ster van de gemeente Coevorden heeft Jan Zwiers vrijdagmiddag afscheid genomen van de politiek.

In restaurant Wielens in Noord-Sleen, waar de bijzondere raadsvergadering en afscheidsreceptie plaatsvond, ontving de 53-jarige Aaldenaar de zilveren ster uit handen van burgemeester Bert Bouwmeester als blijk van waardering en erkentelijkheid.

Zakelijk gevoelsmens

Bouwmeester schetste Zwiers als zakelijk gevoelsmens. ,,Twee begrippen die bij Jan geen tegenpolen zijn.’’ De inzet en de wijze waarop Zwiers de functie van wethouder van de gemeente Coevorden – van 2014 tot 2020 – heeft vervuld, hebben volgens Bouwmeester een bijzondere waarde gehad voor de gemeente Coevorden.

Fractievoorzitter Ferry Booij maakte in zijn toespraak een link met de voetbalsport. “Als voetballer beleefde jij vele juichmomenten, maar ook als wethouder was er voldoende te juichen. Jij behaalde in teamverband eclatante successen. Jij knokte voor jouw doelen, zeker wanneer jij de betere argumenten dacht te hebben.”

Niet te spotten

De rol van wethouder paste Zwiers – mede daarom – als een jas. “Als robuuste doelman viel er met jou bepaald niet te spotten en ook als wethouder stond jij pal voor het doel. Het was in 2014 voor iedereen wennen aan de veranderde verhoudingen en jij bracht als nieuwbakken bestuurder je eigen stijl mee. Geen beheerder, technocraat of ambassadeur, maar toch vooral een leider van het soort dat wil overtuigen met feiten, sterk sturend is en goed kan onderhandelen. En je ging ook zeker op zoek naar gemeenschappelijkheid, met aandacht voor het informele contact.”

Evenwicht

BBC2014 wilde vooral meer evenwicht tussen stad en het buitengebied. Jan Zwiers zette zijn schouders onder het karwei en wilde veranderen…..Als hij vond dat het beter kon vanuit een positie bij de overheid, dan moest hij ook zelf aan het roer gaan staan. “Je kunt alleen iets veranderen als je daar zelf ook een rol in wilt spelen”, zo was zijn motto.

Belangrijk stempel

Jan Zwiers werkte zich snel in en begreep hoe een overheid werkte en had vanuit het bedrijfsleven genoeg ervaring opgebouwd om de uitdaging met succes aan te gaan. “Jij hebt de afgelopen zes jaar een belangrijke stempel op de Coevorder gemeenschap gedrukt. Ik herinner me nog heel goed onze eerste vergadering en realiseerde me prompt dat er met deze wethouder niet te spotten viel. Ik kwam er snel achter met een uitgesproken bestuurder van doen te hebben”, bekende de fractievoorzitter van BBC2014.

Jan Zwiers heeft volgens Ferry Booij in meerdere opzichten een bestuurlijk hart getoond. “Jij houdt van analyse, visieontwikkeling, grote lijnen uitzetten en oplossingen bedenken. Je vond het mooi om aan het partij- en bestuursprogramma mee te werken en je bent er trots op dat dit programma nu in volle omvang wordt uitgevoerd.”

Pittige portefeuille

Zwiers had een brede en pittige portefeuille onder zijn hoede. “Jij had ook over van alles en nog wat een uitgesproken mening. We hadden in de fractie soms best felle discussies, op het scherp van de snede, maar we zijn daar sterker uitgekomen. Je hield van een stevig debat, maar wel vanuit de overtuiging dat je samen als college, fractie en gemeenteraad politiek bedrijft en dus moet kunnen geven en nemen”, schetste Booij de collegiale verhoudingen.

Emotioneel

Jan Zwiers noemde in zijn dankwoord de aanleg van glasvezel in de hele gemeente Coevorden als een van zijn hoogtepunten. Gemeenten moeten wat hem betreft meer vonken in plaats van vinken en gemeenteraadsverkiezingen mogen van hem een keer in de acht jaar gehouden worden, in plaats van vier. Emotioneel werd Zwiers bij het bedanken van zijn gezin. Zonder hun steun had hij niet als wethouder kunnen functioneren, zei hij.

Vanaf komende zondag gaat Jan Zwiers aan de slag als algemeen-directeur van FC Emmen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.