Vrijwilliger in de schijnwerpers.

Vrijwilliger in de schijnwerpers

Het verenigingsleven ‘drijft’ op de brede inzet van vrijwilligers. Ze worden dan ook terecht wel ‘het  cement’ in de samenleving genoemd. Dankzij de inzet van vrijwilligers die iets voor anderen doen, kan iedereen betrokken blijven bij de maatschappij en dus ook bij de sportverenigingen.

Zonder vrijwilligers houden we een schraal beeld van de samenleving over. Vrijwilligerswerk voegt volgens Belangen Buitengebied Coevorden bovendien altijd iets extra’s toe.  De komende maanden zet de partij een groot aantal inwoners in de schijnwerpers. Dit keer staat Martijn Heerkes uit Dalen centraal. Nog niet zo lang geleden begenadigd clubtopscorer, maar scoort nu als voorzitter achter de bestuurstafel.

Martijn Heerkes (41) : Van spits tot voorzitter vv Dalen
Het was de liefde voor vv Dalen die Martijn Heerkes vorig jaar naar het voorzitterschap van de plaatselijke voetbalclub voerde.
Liefst tien seizoenen excelleerde de 41-jarige Dalenaar in de hoofdmacht van de zondag 2e klasser en bepaalde mede de koers van zijn team. Sinds april 2021 doet Heerkes dat van achter de bestuurstafel. “Het is voor mij een persoonlijke uitdaging om nu in de rol als voorzitter mede de koers van onze club te bepalen en ideeën uit te werken”, zegt de kersverse preses, met 112 goals op zijn palmares één van de productiefste spelers uit de clubhistorie van vv Dalen.

Gewikt en gewogen
Martijn Heerkes stortte zich in de lente van 2021 zonder veel bestuurlijke ervaring in het nieuwe avontuur. “Ik heb gewikt en gewogen en uiteindelijk volmondig ja gezegd, Het is een heel verantwoordelijke taak en vergt veel vrije tijd. Het is echter ook een mooie kans om bezig te kunnen zijn met de toekomst van onze vereniging.”

Delegeren
Bij zijn aanstelling was het delegeren van taken een voorwaarde. “Er zijn zoveel zaken waar je rekening mee moet houden en voorwaarden waaraan voldaan moet worden. Daarom hebben we binnen het bestuur de taken zo evenredig mogelijk verdeeld, waardoor het ouderwetse plaatje van voorzitter in een wat moderner jasje is gestoken.”

Voor Martijn Heerkes is het van belang dat er duidelijke doelstellingen worden geformuleerd, waar iedereen binnen de club verantwoordelijkheid voor draagt. “Effectief en efficiënt zijn wat mij betreft sleutelwoorden. Het roer hoeft echter niet radicaal om. Er gebeuren nu al heel veel goede dingen door mensen met hart voor de club en met veelbelovende ideeën en plannen. Daar moeten we goed naar luisteren. We moeten het beleid goed uitdragen, maar dat beleid moet ook breed gedragen worden.”

Duidelijke taken
Heerkes heeft voor zichzelf een aantal duidelijke taken gesteld. “Ik pleit voor versterkte aandacht voor onze voetbaljeugd en een goede doorstroming naar de senioren. We moeten onze jeugdvoetballers nog meer en langer de kans geven zich te ontwikkelen. Daarnaast moeten we het damesvoetbal weer in volle glorie terugbrengen binnen de vereniging.

Langetermijnvisie
Martijn Heerkes, die als voetballer is opgegroeid bij Minjak en Sc Oranje in Schoonebeek, beseft dat het steeds complexer is om een vereniging te leiden. “De continuïteit waarborgen heeft uiteraard de hoogste prioriteit. Daarnaast zijn er zoveel zaken waar je rekening mee moet houden en voorwaarden waaraan voldaan moet worden. Er is een groeiend aantal wensen, behoeften en andere afleidingen. Dat vraagt om een gedegen langetermijnvisie, waarmee we in de wensen en behoeften van leden, vrijwilligers en sponsoren kunnen voorzien.”

Gevolgen coronapandemie
De coronapandemie stelt de club volgens Heerkes voor een extra uitdaging. “In financieel opzicht heeft het een aanzienlijke impact. Hopelijk voelt iedereen zich sterk verbonden met de club, want uiteindelijk moeten we echt toch echt met zijn allen doen. Verder zijn er uitdagingen op het gebied van zaterdagvoetbal, terreinbeheer, en maatschappelijke veranderingen.”

Update beleidsplannen
Heerkes werkte de afgelopen maanden met zijn medebestuursleden aan een update van het verenigingsbeleidsplan en het jeugdbeleidsplan. Verder komt er een nieuw communicatie- en vrijwilligersbeleidsplan. “Dat zijn belangrijke pijlers voor de nabije toekomst. Met name de jongens en meisjes moeten voldoende en goede kansen krijgen om zich in sportief opzicht maximaal te ontwikkelen. Een eerste team – met voornamelijk spelers uit eigen jeugdafdeling – moet op een zo hoog mogelijk niveau spelen. Dat geldt ook voor het damesvoetbal, waarbij we een goede doorstroom van meisjes- naar het damesvoetbal willen waarborgen.”

Genieten
Martijn Heerkes nam in 2018 afscheid van de hoofdmacht van vv Dalen en speelt sindsdien in de lagere seniorenteams. “Dat blijf ik doen, want ik kan het spelletje niet missen. Gewoon lekker voetballen en volop genieten van de clubsfeer. Dat probeer ik de komende jaren in mijn rol als voorzitter volop uit te dragen.”

Bij de foto: Martijn Heerkes (41) hoopt ook in zijn nieuwe rol als voorzitter te kunnen scoren. (Foto: Herman Woltersom)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.