De Smeltkroes nov21 op AZC Aalden

BBC2014 vol lof over onthaal vluchtelingenkinderen

BBC2014 vol lof over warm onthaal vluchtelingenkinderen bij obs De Smeltkroes in Aalden.
Alle kinderen in Nederland hebben recht op onderwijs. Ook kinderen van asielzoekers gaan zo snel mogelijk naar school. In ieder geval binnen drie maanden nadat ze in Nederland zijn aangekomen, maar als de nood hoog is kan dat ook beduidend sneller. 

Obs De Smeltkroes in Aalden leverde daar klip en klaar het bewijs voor. Dankzij daadkracht en doorpakken (!) realiseerde de school in zeer korte tijd onderwijsfaciliteiten voor een groep van 27 vluchtelingenkinderen.
In overleg met NT2 Onderwijs in Emmen en vooral dankzij uitstekend organisatievermogen van het onderwijspersoneel is de capaciteit van obs De Smelkroes – op het AZC in Aalden – in een mum van tijd fors opgeschaald. BBC2014 is vol lof over deze kordate aanpak. Een mooi voorbeeld van verbondenheid!

De leerlingen maken deel uit van de ruim 150 asielzoekers die vanaf eind oktober verblijven in het voormalig Fletcher hotel in Emmen. Deze accommodatie wordt gebruikt als noodopvanglocatie voor vluchtelingen.

Bij obs De Smeltkroes zagen ze in oktober de schrijnende beelden op het NOS-journaal, van het overvol aanmeldcentrum in Ter Apel. Kinderen voor wie geen bed beschikbaar was en die moesten slapen op stoelen of op de grond. Gelukkig werden ze gehuisvest in de noodopvanglocatie in Emmen en  krijgen de kinderen sinds 4 november onderwijs op De Smeltkroes.

Puzzel werd snel gelegd
Het was een hele puzzel, maar mede door de inzet van de leerkrachten en het onderwijsondersteunend personeel heeft obs de Smeltkroes onderdak aan deze kinderen kunnen geven. “We waren van mening dat het leven van de kinderen zo snel mogelijk weer normaal moest worden. Omdat wij als school de ruimte hebben voor het creëren van twee extra groepen hebben we als team de hoofden bij elkaar gestoken om te kijken wat er mogelijk was. Eén ding was op voorhand zeker: deze kinderen verdienen het om, ook al is het misschien voor korte tijd op onze school, onderwijs te krijgen!”, is het oordeel van directeur Egbert Schepers en leerkracht Audrey Wanders.

School telt inmiddels 72 leerlingen
Obs De Smeltkroes heeft al meer dan 25 jaar ervaring met lesgeven aan kinderen van nieuwkomers. Inmiddels volgen 72 leerlingen een speciaal lesprogramma waarin woordenschatonderwijs een grote rol inneemt.

Dankbaar werk

Egbert en Audrey vertellen dat het dankbaar werk is. “De eerste prioriteit is een veilige omgeving bieden. Even weg van de eventuele stress in het gezin even los van de herinneringen. En dat merken we bij De Smeltkroes. De kinderen vinden het fijn om naar school te gaan. Veiligheid is onze eerste prioriteit. Het is een voorwaarde om tot leren te komen.”

Continurooster
De kinderen zijn ingedeeld in twee compleet nieuwe groepen, te weten paars (groep 3, 4 en 5) en oranje (groep 6, 7 en 8). Voor deze kinderen hanteert De Smeltkroes een continurooster. “Ze gaan van maandag tot en met donderdag van 8.30 tot 14.00 uur naar school. Tussen de middag eten ze samen met de leerkracht in de eigen groep. De lessen zullen bestaan uit rekenen, lezen en Mondeling Nederlands. Voor meer informatie kunt u een kijkje nemen op de website www.desmeltkroes.nl.

Bij de foto : Er was een warm onthaal voor de vluchtelingenkinderen bij obs De Smeltkroes in Aalden, waar ze sinds vorige maand naar school gaan. (Foto: De Smeltkroes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.