feb22 Brandweer Zwinderen

Postchef René Aasman (51): “Brandweerman in vrijwillige dienst ben je 24 uur per dag”

Belangen Buitengebied Coevorden (BBC2014) wil nogmaals duidelijk maken hoe belangrijk het werk van de vrijwillige brandweer is. Het kernwoord voor de partij is dan ook ‘onmisbaar.’

“Brandweerman in vrijwillige dienst ben je 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Als de pieper gaat, moet ik als een speer van het dak af”, zegt postchef René Aasman uit Zwinderen en in het dagelijks leven eigenaar van een rietdekkersbedrijf.

In de brandweerkazerne aan de Brinkweg in zijn geboortedorp spreken we met de 51-jarige Aasman over zijn leven dat al bijna dertig jaar in het teken staat van de hulpverlening.

Rietdekker : een eeuwenoud ambacht

Als rietdekker laat hij z’n handen spreken en houdt hij een eeuwenoud ambacht levend. In zijn rol als brandweerman zorgt  René bij brand of andere calamiteiten voor adequate hulpverlening. “Ik weet nooit hoe mijn agenda er over vijf minuten uitziet. Het ene moment sta ik op het dak, het andere moment spring ik in de auto om in volle vaart naar de kazerne te rijden voor hulpverlening bij brand en ongevallen.”

Van vader op zoon

De brandweer is als een familie. In Zwinderen geldt dat zeker. Het gaat vaak over van vader op zoon. Ook bij René die het stokje van zijn vader Menno overnam. Blussen is hem met de paplepel ingegoten, evenals hard werken en kwaliteit te leveren. Al op jonge leeftijd had hij toekomstperspectief ingevuld : rietdekker en brandweerman.

Vrijwillig, niet vrijblijvend

René wilde graag wat doen voor de samenleving doen en hij wist wat het betekende om je beschikbaar te stellen als brandweervrijwilliger. “Je kiest bewust voor dit vak, het is enorme innerlijke drive om je medemens te helpen. Natuurlijk kan ik ook niet ontkennen dat er stuk avontuur bij komt kijken. Hoewel je, zoals de naam al zegt, het werk geheel vrijwillig en dus slechts voor een vergoeding doet, is het werk helemaal natuurlijk niet vrijblijvend. Word je opgeroepen, dan moet je uitrukken. Een uitgebreide opleiding volgen en veel oefenen zijn ook verplicht.”

Branden, ongelukken en stormschade…….

Er wordt volgens Aasman nogal wat gevraagd van de hedendaagse brandweerman of-vrouw. “We doen natuurlijk veel meer dan branden blussen. Een ernstige aanrijding, een auto te water, een lekkende of gekantelde tankauto met gevaarlijke stoffen, of stormschade, allemaal zaken waarbij de hulp van de brandweer kan worden ingeroepen.“

Gebied

De post Zwinderen telt momenteel 18 korpsleden : waarvan vijf  bevelvoerders, zes chauffeurs, vier aspiranten en de overige groep zijn manschappen. Het korps bestrijkt het gebied van Oosterhesselen tot en met plan Schoonhoven en het buitengebied Nieuw Balinge – Wachtum en de Valsteeg.

Zoektocht naar nieuwe aanwas

Volgens René is het korps qua sterkte op orde. “In principe is het voldoende, maar steeds minder brandweerlieden zijn dagelijks beschikbaar, bijvoorbeeld omdat ze in een andere plaats werkzaam zijn. Daarnaast is het moeilijk om nieuwe mensen te werven. Het blijft iedere keer wel een zoektocht om nieuwe spuitgasten op te leiden, die bovendien ook nog in de Zwinderse dorpscultuur passen.”

Aandachtspunt 

Ook over het materiaal waar het korps in Zwinderen kan beschikken is Aasman tevreden. “We krijgen eind 2022 de beschikking over een nieuwe tankautospuit en recent is de kazerne helemaal volgens de ARBO-eisen ingericht.” De postchef stipt nog wel een aandachtspunt aan: “Externe oefenleiders zijn moeilijk te vinden en we moeten onze oefeningen veelal zelf organiseren. Dat is geen goede ontwikkeling en hier kan de Veiligheidsregio Drenthe (VRD) nog zeker een slag maken.”

Kennis en kunde 

Om het werk van de brandweerlieden goed uit te voeren is het volgens de postchef belangrijk dat de kennis en kunde van brandweermensen op peil is. “Oefeningen moeten zo realistisch mogelijk zijn. Op die manier kunnen we 24 uur per dag, zeven dagen per week klaarstaan om incidenten te bestrijden en te voorkomen en risico’s te beperken”, zegt René.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.