Meppen camperplaatsen aug22

Gert en Karin Kuipers zijn ‘super’ enthousiast over camperlocatie

Gert en Karin Kuipers zijn ‘super’ enthousiast over hun plannen om op ‘De Noordkamp’ in Meppen een camperlocatie te realiseren.

Nederland gaat massaal aan de camper, maar daar is nauwelijks plek meer voor op de camping. De verkoop van campers blijft maar stijgen. Ze zijn nauwelijks aan te slepen. Nog nooit werden er zo veel verkocht als in het afgelopen jaar. Kamperen in een huisje op wielen is populair, het geeft beleving en vrijheid.

De camperbranche is uiteraard blij met de stijgende verkoopcijfers, maar maakt zich intussen zorgen over een andere trend, namelijk de daling van het aantal ’toerplaatsen voor campers. Deze trend is al jaren gaande… we gaan massaal kamperen met de campers, maar of je ergens terecht kunt is dus nog maar de vraag.

Delegatie gemeenteraad maakt kennis met plannen

Gert en Karin Kuipers uit Meppen hebben wel een pasklaar antwoord op die vraag. De twee Meppenaren zijn ‘super’ enthousiast over het plan om op ‘De Noordkamp’ een camperlocatie te realiseren voor ongeveer 50 campers op 1,25 hectare. “Hiermee willen wij Meppen en uiteraard de gehele gemeente Coevorden nog meer op de kaart zetten voor recreatie en toerisme.  Op een totaal andere manier dan er tot nu toe is in deze omgeving.”

Afgelopen week maakte een delegatie van de gemeenteraad en burgercommmissieleden kennis met hun plannen. 
Gert en Karin hopen op medewerking van de gemeente Coevorden. “Tal van instanties hebben al enthousiast gereageerd op ons initiatief. Een kansrijk project waar serieus naar gekeken moet worden.”

Meer vrijheid in kleine dorpen

Inmiddels zijn er in Nederland visies ontwikkeld waarin wordt aangegeven dat waar mogelijk ondernemers ook in kleinere dorpen meer vrijheid wordt gegeven om toeristen te trekken. Hierbij valt onder andere te denken aan de uitbreiding van de camperplaatsen. “Daar willen we heel graag op inhaken. In de visie wordt benoemd dat er op korte termijn ruimtelijke beleidskaders worden ontwikkeld voor camperplaatsen. Dat is zeker geen overbodige luxe, want de vraag zal de komende jaren alleen maar verder stijgen.”

En wie denkt dat de camper typisch iets is voor gepensioneerden, heeft het mis. De doelgroep is heel breed. De vijftig-plussers hebben nog een heel groot aandeel, maar uit recent onderzoek blijkt dat ook steeds meer jonge gezinnen en dertigers voor de camper kiezen.

Fraaie plek voor camperaars

Met hun plekje aan de Dennekampen  – dat al door hun voorouders ‘De Noordkamp’ werd genoemd – nodigen Gert en Karin toeristen uit binnen- en buitenland uit om onze gemeente te bezoeken en te beleven. Ons fraaie plekje aan de dorpsrand van Meppen willen we graag delen met camperaars. Ze kunnen hier eindeloos wandelen en fietsen dankzij de talloze fiets- en wandelroutes. “Het  gevoel van vrijheid speelt ook heel erg mee. Je bepaalt immers heel erg zelf waar je heengaat, en als het je niet bevalt, ben je ook zo weer weg.”

De camperplaatsen moeten in onze beleving ruim zijn, met vrij uitzicht op de molen en het bos. Met gemaaide paden naar hun eigen groene plek tussen de weidebloemen en planten geven wij ze graag het gevoel één te zijn met het boerenland.

De meeste camperaars zullen zelfvoorzienend zijn, maar natuurlijk zullen ze toegang hebben tot stroom en water. Niet alleen de stroompunten, maar ook de douches willen wij middels ‘groene oplossingen’ van warm water voorzien.

Biodiversiteit

Op de toekomstige camperplaats zullen bloemenranden worden gezaaid met weidemengsels. “Hiermee brengen wij biodiversiteit en een gezellige natuurlijke afscheiding aan om de camperaars een gevoel van een ‘privé-plaatsje’ te geven. Hierdoor past de camperplaats in de natuurlijke omgeving van het platteland.”

De uitstraling zal landelijk zijn, daarom hebben wij het idee om het toilet- en douchegebouw in de vorm van een ‘hooimijt’ te maken. Natuurlijk zal dit gebouw ook toegankelijk zijn voor de mindervalide gasten. De ‘Hooimijt’ wordt bovendien voorzien van onder meer een wasmachine en droger en een ruime plaats om de vaat te doen, eventueel met een (snel)vaatwasser.  

Meppen en de wijde omgeving beschikken over prachtige campings, maar is er nog geen camperplaats voor de échte camperaar. “De zomers worden steeds langer in Nederland en ook tot ver in het najaar kan men nog genieten van het landschap. Daarom willen wij onze gasten ook in het naseizoen en de winter de mogelijkheid bieden om van de omgeving te komen genieten.”

Achtergrond

Het totale aantal kampeerauto’s in Nederland bereikte op 1 juli jl. een recordniveau van 167.471 stuks. Sinds het begin van de corona-uitbraak zijn er bijna 40.000 campers bijgekomen en dat vertaalt zicht in een stijging van ruim 30 procent in de laatste 2,5 jaar. Deze cijfers werden begin juli vrijgegeven door BOVAG en RDC. Er staan nu bijna 585.000 caravans en campers in Nederland geregistreerd.

Op 1 januari 2020 stonden er in Nederland 128.261 kampeerauto’s geregistreerd. Vooral onder jongeren en jonge gezinnen neemt de populariteit toe, aangezien in het hele vorige kalenderjaar 6.899 particulieren van 45 jaar of jonger een tweedehands camper kochten, tegen 4.815 in 2019 (plus 43 procent). Bijna 20.000 campers zijn nu in bezit van mensen tussen 18 en 45 jaar, terwijl dat er 2,5 jaar geleden minder dan 12.000 waren. Met ook nog eens zo’n 417.500 caravans komt het totale aantal caravans en campers op dit moment op het recordaantal van bijna 585.000.

Deze ontwikkeling loopt al vanaf 2013 en zet naar verwachting alleen nog maar door. “Vooral op campings in Duitsland, Frankrijk en Nederland zie je nu al dat het heel druk is en er misschien wel een tekort is aan kampeerplaatsen. Met name in deze zomervakantie zal het daarom mutjevol zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.