Schuurwoning Noord Sleen

BBC2014: Bouw schuurwoningen stimuleren

Bertine Koens uit Noord-Sleen: “Het ideale huis zag er totaal anders uit dan ons droombeeldhuis”

De schuurwoning wint de afgelopen jaren duidelijk aan populariteit. Een woonhuis als onderdeel van het landschap. Dat is in principe het uitgangspunt voor het ontwerp van een schuurwoning.

Belangen Buitengebied Coevorden (BBC2014) wil de bouw van schuurwoningen stimuleren. Uiteraard zijn er richtlijnen: het landschap staat centraal en daarin past geen opvallende bebouwing. Een schuurwoning is dan een prachtige oplossing. Bertine en Marcel Koens, dochter Isabel en zoon David uit Noord-Sleen, kunnen dat volmondig beamen.

Droombeeld

Het begon voor Bertine en Marcel met een idee. Een droombeeld van hoe hun woonomgeving ook zou kunnen zijn. Wonen in een eeuwenoude boerderij met rust en ruimte… maar het goede huis zag er – tot opluchting van hun dochter Isabel – uiteindelijk totaal anders uit dan het droombeeldhuis.

Geen prachtig karakteristiek oud huis, geen groene diepe tuin op het zuiden. Nee, een zelfgebouwde ultramoderne, energiezuinige schuurwoning-geheel-op-eigen-maat. Op het terrein waar decennialang in het centrum van Noord-Sleen een houthandel was gevestigd.

Teleurstelling

De teleurstelling was bij Bertine en Marcel aanvankelijk groot dat de verhuisplannen naar een oude Saksische boerderij in hun voormalige woonplaats Sleen in rook opgingen. De onrust groeide naarmate ze een paar huizen hadden bekeken. De zoektocht naar een prachtig oude boerderij op de perfecte locatie ging verder en eindigde vier jaar geleden – tot ieders verrassing – op een bouwkavel aan de Markeweg in Noord-Sleen.

Eerste aanblik

Afgelopen week namen we een kijkje. Bij de eerste aanblik lijkt het een schuur. maar het is toch echt een huis! Hier wonen Bertine en Marcel met hun kinderen op een mooie plek in een landelijke omgeving. Voor veel mensen een droom!

Om die droom te verwezenlijken kwam er heel wat om de hoek kijken. Bertine legt het uit: “Het ontwerp moest voldoen aan allerlei vereisten, in het bijzonder op het gebied van welstand in het buitengebied.”

Praktische indeling

De royale schuurwoning van Bertine en Marcel heeft een praktische indeling en een verrassend ruimtelijke beleving. Het ontwerp is vormgegeven als een compacte schuurvorm volgens een energiezuinig en duurzaam concept. “Tijdens de bouw hebben we goed nagedacht over duurzaamheid. Met een raampartij aan de zuidkant van het huis, vloerverwarming en zonnepanelen. De ramen aan de zuidkant zijn extra hoog, zodat de zon volop naar binnen kan schijnen”, wijst Bertine op het belang om de warmte vast te houden en niet te laten ontsnappen.

Niet al hun duurzame wensen konden gerealiseerd worden, maar er zijn wel maatregelen genomen zodat ze in de toekomst vervuld kunnen worden.

Rouwtherapeut

Bertine Koens is werkzaam als rouwtherapeut. Daarnaast werkt ze met “kanker in beeld”, levensvragen, traumaverwerking en echtpaartherapie. Ze heeft haar praktijk aan huis. “De scheidslijn tussen privé en zakelijk houd ik daarom bewust erg smal. Dat komt tot uiting in mijn werk als beeldend therapeut en rouw- en verliesbegeleider. Binnen mijn praktijk aan huis creëer ik een eigen sfeer, die ik gemakkelijk voor mezelf en in samenwerking met anderen steeds opnieuw kan inkleuren.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.