85-jarig Zwembad Zweeloo helemaal klaar voor energieneutrale toekomst

Bijschrift foto: Olfred Nijenbanning (voorzitter Zwembad Zweeloo) en Jan Kuipers (voorzitter werkgroep ‘Samen’) ontvangen de felicitaties én een enveloppe van wethouder Joop Brink van de gemeente Coevorden. Brink liet zich uitermate lovend uit over de bijdrage die vrijwilligers hebben geleverd bij de nieuwbouw van het complex bij het zwembad in Zweeloo. (Foto: Monique Jonkman-Koolen)

 

‘Waar zouden we zijn zonder vrijwilligers…..?’ Deze vraag werd afgelopen vrijdagavond bij de officiële ingebruikname van het nieuwbouwcomplex bij Zwembad Zweeloo meerdere malen gesteld. Dankzij het gebouw, dat is voorzien van 150 m2 zonnecollectoren en 45 zonnepanelen en dat door inzet van vrijwilligers tot stand kwam, is het zwembad in staat om haar eigen energieverbruik (gas en elektriciteit), grotendeels zelf op te wekken. Het complex zorgt niet alleen voor een enorme energiebesparing van het zwembad, maar doet daarnaast ook dienst als opslagruimte voor verenigingen, overdekt terras en ontvangstruimte.

Voorzitter Jan Kuipers van de werkgroep ‘Samen’ en voorzitter Olfred Nijenbanning van Zwembad Zweeloo schetsten in een gloedvol betoog de inzet van de vrijwilligersgroep: ‘Mensen top, top, top! ‘We willen Iedereen, die zich op welke manier dan ook voor de realisatie heeft ingezet, enorm bedanken. En niet te vergeten de echte diehards van de groenploeg, die bijna dagelijks bezig waren. Maanden achtereen konden we een beroep op jullie doen.’ Na de loftuitingen van het trotse duo Kuipers en Nijenbanning volgde een klaterend applaus.

Bijschrift foto: Gesteund door vele vrijwilligers heeft de werkgroep ‘Samen’ de basis gelegd voor een schitterend complex. Op de foto v.l.n.r. Tienus Evenhuis, Johan Ziengs, Harrie Boerma, Jan Kuipers, Nico Westerhuis, Harm Ziengs, Sietse Adema, Jan Berghuis en Geert Holties. Op de foto ontbreekt Richard Prakken. (Foto: Monique Jonkman-Koolen)

Omvangrijke klus

In september 2017 werd het plan geaccordeerd en besloten om te starten met de bouw. Jan Kuipers blikt terug: ‘Een strakke planning werd gemaakt en we zijn op zoek gegaan naar vrijwilligers om samen deze omvangrijke klus te klaren. Dit was aanvankelijk een uitdaging, maar onvoorstelbaar om te ervaren op welke energieke wijze de inwoners de bereidheid hebben getoond om de handen uit de mouwen te steken.’

Na tien maanden noeste arbeid is er een gebouw in de steigers gezet dat aan alle vereiste energie-labels voldoet. Voor 100% gefinancierd met subsidiegelden en alle gedane arbeid voor bijna 100% gerealiseerd door vrijwilligers. Jan Kuipers bedankte in zijn toespraak niet alleen de vrijwilligers, maar sprak ook zijn erkentelijkheid uit voor de sympathie en gulle giften van de subsidieverstrekkers. Na het officiële gedeelte kregen de bezoekers vrijdagavond een rondleiding en werd uitgelegd op welke wijze het water van het zwembad, zonder gas, wordt opgewarmd tot liefst 27 graden.

Bijschrift foto: Aan Harm Ziengs viel vrijdagavond de eer te beurt om het gebouw officieel te openen. Dat was niet zonder reden. Ziengs is niet alleen de nieuwe beheerder van het complex, maar was ook als één van de diehards zeer nauw betrokken bij de totstandkoming ervan. (Foto: Monique Jonkman-Koolen)

Viering 85-jarig jubileum Zwembad Zweeloo

Gelijktijdig met de officiële ingebruikname van het nieuwe complex, werd ook het 85-jarig bestaan van Zwembad Zweeloo gevierd. Voorzitter Olfred Nijenbanning bracht deze roemruchte periode treffend onder woorden. ‘In al die 85 jaar lopen de twee thema’s ‘Samen’ en ‘Vrijwilligers’ als een rode draad door de geschiedenis van ‘ons’ zwembad. Vanaf het eerste begin zijn er altijd vrijwilligers betrokken geweest bij de exploitatie van het zwembad en altijd is er gezocht naar verregaande samenwerkingsverbanden binnen de gemeenschap, maar ook daarbuiten. Het is niet voor niets dat de uitspraak “alleen samen staan we sterk” ook nu nog heel prominent in onze missie en visie staat.’ Het meest recente voorbeeld van samenwerken betreft de ingebruikname van het nieuwe complex.’

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.