Jan Zwiers : “We moeten aansluiten bij de inwoners en niet andersom”

Jan Zwiers was vier jaar geleden de nieuwe wethouder zonder politieke ervaring, die uit het bedrijfsleven kwam. De 51-jarige Aaldenaar kwam uit een wereld waar de service aan de klant voorop stond.

Na de mooie overwinning van Belangen Buitengebied Coevorden (BBC2014) in maart 2014, gaf Jan zijn vaste baan op en werd wethouder. Er lag een zware opgaaf, maar Zwiers is niet vies van hard werken. Niet alleen vanwege de complexiteit van het vak van wethouder, maar ook vanwege de grote financiële problemen waar Coevorden vier jaar geleden voor stond, was samenwerken en teamgeest van meet af aan voor hem essentieel.

‘Cadeautje’
Jan Zwiers denkt nog regelmatig terug aan maart 2014. “De verkiezingsuitslag zorgde voor een grote euforie, maar ik was ook compleet overrompeld door het succes. Ik moest plots kiezen tussen een onzekere politieke carrière en mijn prachtige job bij woningcorporatie Lefier. Nadat de verkiezingsuitslag wat was ingedaald, ben ik vol overgave aan het wethouderschap begonnen. Dat voelde uiteindelijk als een ‘cadeautje’, als een warm bad. Prachtig en ook dankbaar om je via je werk in te kunnen zetten voor het gebied waar je geboren bent, naar school ging, werkte en met zoveel plezier woont. We zijn als gezin heel gelukkig en dat stralen we ook uit.”

Goed geslaagd
Alles kwam langs tijdens het wethouderschap. “De samenwerking binnen het college, de gemeenteraad, de ambtelijke organisatie en vooral met de inwoners. Het was eerst best een opgave om het samenspel succesvol te laten zijn. Daarin zijn we goed geslaagd, maar het kan en moet nog beter.” Jan Zwiers ging veelvuldig naar buiten, dat is iets wat hij dagelijks propageert: netwerken met de inwoners en de samenleving.

Mooi compliment van een collega en van inwoners
De tijdgeest vraagt om nieuwe wethouders. Jan ten Kate (De Wolden, Gemeentebelangen) is iemand waar Jan Zwiers in die vernieuwing veel waardering voor heeft. “Het compliment van Ten Kate deed mij veel, toen ik genomineerd werd als Politiek Talent van het jaar 2016”, vertelt Jan. Ook de mooie en inspirerende gesprekken met ondernemers, organisaties en inwoners gaven hem steeds veel energie.

De vierjarige bestuurs- en raadsperiode zit erop. Voor Jan Zwiers een periode om met een goed en ook trots gevoel op terug te kijken. ‘’Vooral trots op de ambities en enthousiasme van onze inwoners en ondernemers. Er ligt nu een stevig financieel fundament om de plannen voor onze stad en de dorpen te realiseren.”

Opgegroeid in het prachtige dorp Oosterhesselen
Jan Zwiers werd geboren in Zwinderen. Inmiddels 24 jaar getrouwd met Jeannet, geboren in Zweeloo. Met hun beide zonen Patrick en Kelvin wonen ze al meer dan een kwart eeuw in Aalden. Jan is opgegroeid in het prachtige dorp Oosterhesselen. Zijn moeder woont nog in het huis waar Jan en zijn broer de jeugdjaren hebben doorgebracht. In 2010 overleed vader en opa Zwiers.

Na de basisschool in Oosterhesselen, ging Jan naar het Esdal College in Emmen, deed de HAVO en volgde op het Drenthe College de MEAO-opleiding. Vervolgens studeerde Jan HEAO Bedrijfseconomie op de Stenden Hogeschool en volgde daarna nog een HBO-opleiding Accountancy.

Na vijftien jaar accountancy, waarvan acht jaar als accountant en zes jaar als vestigingsleider/accountant in Assen, trok het internationale bedrijfsleven hem meer dan het accountantsberoep. Onder het motto ‘volg je hart’ stapte hij het bedrijfsleven in. Hij kreeg leidinggevende functies bij bedrijven die onder meer actief waren in de koeltechniek en de scheepsbouw.

Na vijf mooie jaren, met veel internationale ervaring, met reizen en andere culturen, stapte Jan over naar woningcorporatie Lefier in Emmen. Oók daar heeft hij veel geleerd en met veel plezier gewerkt.

Ondertussen moest Jan zijn grote voetbalpassie laten gaan. Door de intensieve periode bij VIOS(O) en een periode bij FC Emmen, waren zijn enkel- en kniegewrichten niet meer voetbalwaardig. Fietsen, ATB en soms wielrennen en tennis kwamen er voor in de plaats.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.