BBC2014 brengt werkbezoek aan Area Reiniging

Coevorden / Emmen – De raadsfractie en het bestuur van Belangen Buitengebied Coevorden (BBC2014) hebben afgelopen week een werkbezoek gebracht aan Area Reiniging in Emmen.

Tijdens de ruim twee uur durende bijeenkomst gaf algemeen-directeur mevrouw A.F. Groenewold een interessant kijkje in de keuken bij Area Reiniging. Het bedrijf is onder meer voor de gemeente Coevorden verantwoordelijk voor de afvalverwerking en zet alles op alles om uit afval zoveel mogelijk grondstoffen terug te winnen.

Restafval fors verlagen

Het werkbezoek aan Area Reiniging stond al enige tijd op de prioriteitenlijst van BBC2014. Net als andere gemeenten wil Coevorden de hoeveelheid restafval fors verlagen. Uit recente cijfers blijkt dat er bij het scheiden van afval in de gemeente Coevorden nog een wereld te winnen is. In 2018 werd per inwoner 213 kilo restafval geproduceerd. Terwijl de ambitie is om in 2025 op 30 kilo te zitten.

Nog lang niet

Zover is de gemeente Coevorden – net als de rest van het land – nog lang niet. “Er zal dan ook een doorbraak moeten komen”, erkennen BBC2014 en Area Reiniging. “Er zijn nog wat baanbrekende innovaties nodig.” Inmiddels heeft Area Reiniging vier toekomstscenario’s in kaart gebracht, waarover de Coevorder raad zich volgend jaar moet gaan uitspreken. Daarbij is in de eerste plaats alles gericht om de ambitie van het landelijke Uitvoeringsprogramma VANG te verwezenlijken: 100 kilo restafval per inwoner per jaar en 75 procent afvalscheiding in 2020.

Winst voor iedereen

Fractievoorzitter Ferry Booij van BBC2014 is van oordeel dat we nog veel meer moeten gaan nadenken over restafval. “Het is niet alleen duur, maar ook heel milieubelastend om dit restafval te verwerken. We zullen daarom bij het scheiden van afval de bereidheid moeten tonen om de patronen in huis aan te passen.” Booij beseft dat de afvalinzameling wellicht een stuk eenvoudiger kan. “Het is soms nog te ingewikkeld. Neem nou het pmd-afval: plastic, metaal en drankkartons. Dat levert in de huishoudens regelmatig discussies op, want niet iedereen is nog voldoende op de hoogte welk afval wel of niet in de pmd-bak kan.” Meer communicatie met de inwoners is volgens Booij dan ook cruciaal. “We moeten meer bewustwording creëren dat al die waardevolle grondstoffen in de gemeente Coevorden niet meer in de verkeerde container belanden. Dat is winst voor iedereen: meer recycling en minder vernietiging van herbruikbare grondstoffen is beter voor het milieu en de portemonnee.”

Effecten milieupas

Tijdens het werkbezoek kwam ook de invoering van de milieupas aan de orde. In april van dit jaar veranderde niet alleen de inzamelfrequentie, maar hebben inwoners van de gemeente Coevorden voor het bezoek aan de milieustraten in Coevorden en Zweeloo een milieupas nodig om grof afval te brengen. Met de pas wil de gemeente vooral regelen dat alleen inwoners van de gemeente Coevorden toegang hebben tot de milieustraten. De eerste resultaten zijn positief. Het effect over geheel 2019 wordt komend voorjaar bekendgemaakt.

Op naar 100 kilo….!

BBC2014 kijkt samen met Area Reiniging uit naar de resultaten van 2019. Ondertussen blijft het regionaal afvalbedrijf het groente-, fruit- en tuinafval, het PMD en het overgebleven restafval met veel genoegen voor de gemeente Coevorden inzamelen. De slogan van BBC2014 en Area Reiniging is glashelder:  op naar de 100 kilo!

 

Bijschrift foto: Fractie en bestuur van Belangen Buitengebied Coevorden (BBC2014) brachten afgelopen week een werkbezoek aan Area Reiniging in Emmen. Mevrouw A.F. Groenewold (algemeen directeur) en A. Marissen (Product Manager Gemeentelijke accounts) worden op de foto geflankeerd door de fractieleden van BBC2014.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.